622. Víz ehető, szilikon implantátum szerű csomagolásban

Az elég nyilvánvaló, hogy a nagy mennyiségű palackozott víz nagyon sok hulladékot hagy maga után és jó lenne ez ellen tenni valamit. Az is elég valószínű, hogy ha a fogyasztók megszokták a kényelmes kiszerelést (palackos víz), és nehezen mondanak le a kényelemről. Így érdemes új alternatívák felé fordulni. Ezt tette a Ooho! is, a biológiailag lebomló, szilikon implantátum alakú vízcsomagolás kifejlesztésével.

Az elhasznált plasztik palackok mindössze 23-50%-át hasznosítjuk, a többi egyszer használatos marad és megy a lerakókba (vagy tengerbe, vagy ahova épp kerül). Tekintve azt, hogy naponta csak az USA-ban több, mint 60 millió palackot használnak el, ez a szám igen nagynak tekinthető.

Az alga és kalcium-klorid alapú, emberi fogyasztásra is alkalmas víz csomagolás a londoni székhelyű Skipping Rocks Lab-től ezt a problémát hivatott megoldani a csepp vízcsomagolásával. Nem elég, hogy sokkal kevesebb hulladékot termel, de még gyorsabban le is bomlik, már ha nem akarjuk megenni, amit nyugodtan megtehetnénk. A gyártás során egy jégkockára (vagyis jég golyócskára) a még folyékony állagú membránt "ráhúzzák", így ha a víz elolvad, implantátum szerű víz csomagocskák képződnek. Egy adag előállítása mindössze 2 centbe fáj.

A termék szakmai körök elismerését is kivívta, tavaly aLexus Design Award díjat is megkapta és az Európai Unió is támogatja a fejlesztést. Ti (v)ennétek?

Forrás: AOL Discovery

ooho.jpg ooho2.jpg ooho3.jpg ooho4.jpg