594. Copycat csomagolások

A márkázás során létező és gyakran használt stratégia a versenytárshoz igazodás, vagy copycat stratégia. És hogy ez mennyire gyakori, azt a lenti tucatnyi példa is mutatja: szinte minden termékkategóriában előfordul.

Niche piacra betörni elég nehéz és kockázatos. Nem beszélve arról, hogy ha valami egyedit akarunk alkotni márkázás területén, az még költséges is és nagyon hosszú ideig eltarthat. Éppen ezért nem csoda, hogy sokan ezt kikerülve, a piacvezetőt utánozva, annak a farvizén próbálnak részesedést szerezni.

Kutatások azt mutatják, hogy ez a gyakorlat a fogyasztóknak ez azért nem tetszik annyira, ugyanis azok, akiket már a copycat márkák már megvezettek, azok közül 30% becsapva érezte magát, 38% pedig bosszúsan.

Különböző grafikai megoldások következnek (pl: Lurpak vs. Aldi Norpak, Herbal Essences vs. Boots Fruit Essence stb.), de a lényeg ugyan az, szemüveg nélkül, nem odafigyelve, messziről mind nagyon hasonló.

copycat<em>csomagolas1.png copycat</em>csomagolas10.png copycat<em>csomagolas11.png copycat</em>csomagolas12.png copycat<em>csomagolas13.png copycat</em>csomagolas14.png copycat<em>csomagolas3.png copycat</em>csomagolas4.png copycat<em>csomagolas5.png copycat</em>csomagolas6.png copycat<em>csomagolas7.png copycat</em>csomagolas8.png copycat<em>csomagolas9.png copycat</em>csomagolas.png copycat<em>csomagolas15.png copycat</em>csomagolas16.png