597. Száz év lenyomata a csomagolásokon

Mint ahogy a változás az élet velejárója, csomagolás sincs változás nélkül. Néhány ismert márka terméke következik, ahol láthatjuk, hogy mit változtatnak, és mi marad szinte örök akár 100 éven keresztül is.

Sokat lehet tanulni abból, hogy sikeres márkák hogyan változtatták az elmúlt 100 évben a csomagolásaikat: mely elemek maradtak állandóak és melyeket módosítottak. Nézzük őket egyenként:

  • SZÍN: a szín a leginkább állandó. Ezt magyarázza az, hogy bizonyos kutatások szerint a szín a legelső azonosításra alkalmas attribútum, amit a fogyasztó észrevesz. Ráadásul a döntések 90%-ában a szín szerepet játszik. A terméket/márkát pedig ez alapján a legegyszerűbb és leggyorsabb megtalálni. Tehát ez maradt állandó a legtöbb esetben. Kivétel a Spearmint fehérről zöldre váltása. Másik szembetűnő változás a színeket illetően, hogy a technológiának köszönhetően jelentősen színesedtek is a csomagolások, lásd Charmin.
  • MÁRKANÉV/LOGÓ: a logó hangsúlyosabb lett a legtöbb esetben, ami érthető is egy olyan multi FMCG termék esetében, ami régóta piacon van. A márkanév nagyon értékes tulajdonság, azt hangsúlyozni kell. Legjobb példa erre a Squirt.
  • ÁBRA: az ábrázolások érdekessége, hogy szinte mindegyik terméken megjelent/több lett/nagyobb lett az illusztráció és/vagy ábra. Míg 100 éve alig volt ábra a termékeken, most szinte mindegyiken van. Leglátványosabb a Dairy Milk, ahol a csokoládé megjelent, vagy a Nivean a pihe, de a 7UP-os citrom is új.
  • SZÖVEG: sok terméken több információ van jelen a csomagoláson, törvényi, tájékoztatási kötelezettség miatt. Erre példa a Nivea, Crush ahol a nagyon egyszertű márkaneves design helyett már elég sok olvasgatnivaló is megjelent a fronton is.
  • STÍLUS: megfigyelhető az előbbivel némiképp ellentmondó trend is, miszerint letisztultabbak lettek a front oldalak. A Budweiser, 7UP, Pepsi egyértelműen a letisztultabb design felé indult el, eltűntek a frint oldalról az üzenetek, szlogenek, maradt a szín, márka valamilyen kombinációja. Persze a hátoldalon megtalálható minden olvasgatnivaló, de az csak a kötelező kör. Ennek magyarázata, hogy a választás inkább érzelem által dominált lett, ahol nem kell a racionalitásra hatni különböző szövegekkel. Azért azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy az évtizedek design trendjei csomagolásokon egyértelműen nyomot hagytak: míg manapság a letisztult, egyszerű a trendi, a 80-as, 90-es években a túlzsúfolt, túldíszített design volt a domináns.
  • TIPÓ: igen, ez egyértelműen mutatja a változást, szinte minden frissítésnél módosítanak rajta.

Forrás itt, itt

valtozas<em>cadburys.jpg valtozas</em>charmin.png valtozas<em>heintz.png valtozas</em>nivea.jpg valtozas<em>bud2.jpg
valtozas</em>7up.jpg
valtozas<em>coca.jpg valtozas</em>crush.jpg valtozas<em>drpepper.jpgvaltozas</em>pepsi.jpg valtozas<em>squirt.jpgvaltozas</em>doublemint.jpg valtozas<em>juicyfruit.jpg valtozas</em>spearmint.jpg