593. Csönd kampány - csomagolások márkanevek nélkül

Márkamentes karácsony utáni időszak volt pár éve a Selfridgesnél. Kampányuk mondanivalója az volt, hogy az ünnepi vásárlási láz után jólesik megpihenni egy csöndes sarokban, márkák nélkül. A csomagolások is mind elnémultak.

A Selfridges - London legismertebb department store-ja - "No noise" kampányában az üzente a fogyasztóknak: ha eleged van a karácsonyi vásárlási zűrzavarból, gyere a Selfridgesbe, mert itt kipihenheted magad márkamentesen. A karácsony utáni kampány az alapító, 1909-ben indított "Silence Room" kezdeményezéséből nőtte ki magát, mely során csönd-szobákban meditálhatnak a pihenésre vágyó vásárlók. Pár éve ezt még azzal egészítették ki, hogy az áruház márciusig a saját bevásárlószatyra mellé kiválasztott pár ikonikus terméket is és márkamentesen rakta ki polcaira erősítve ezzel a zajmentes üzenetet.

Persze badarság márkátlannak hívni ezeket a csomagolásokat. Ugyanis az ikonikus csomagolások pont arról felismerhetőek, hogy a márkajelzés nélkül, a másodlagos jelölésekkel is felismerhetőek. A kampány azért érdekes, mert kevés olyan ikonikus csomagolással rendelkező márka teheti meg (és teszi meg a Selfridges kérésére), hogy eltünteti a márkaneveket a csomagolásokról (de-brandingnek hívták), és azok ettől függetlenül felismerhetőek maradnak.

A kampány a célját - hogy márkacsönd legyen - pont nem sikerült elérnie ezzel, hanem azt mutatta meg, hogy lehetetlen a mai társadalmunkban márkák nélkül élni.

Forrás: itt

selfridges1.jpg selfridges2.jpg selfridges7.jpg selfridges3.jpg selfridges4.jpg selfridges5.jpg selfridges6.jpg