588. Eredeti ginek és követőik

Gin termékkategórián belül néhány szemléletes példa következik arra, hogyan lehet a csomagolást követőként megalkotni.

Sokféle stratégiával lehet piacra lépni és profitot elérni: többek között vannak kategóriateremtők, piacvezetők, niche márkák és vannak a követő márkák. Ez utóbbi stratégia - amikor olyan színeket, színkombinációkat, stílust (címkeelrendezést, hasonló szimbólumokat) alkalmaznak, hogy a vezető márkákhoz hasonlítsanakpéldául - gyakori az alkoholos italok piacán, ahol a kis márkák sokszor pont úgy néznek ki, mint a nagy világmárkák. Például a Johnnie Walker Red Label helyett Johnn Red Labelt kínáltak.

A nagy és jól teljesítő márkák farvizén piacra lépni nem nagy kockázat, a kevésbé tudatos és könnyedén megtéveszthető fogyasztók véletlenül, nem odafigyelésből, hanyagságból a nagy márkát keresve veszi le a polcról a követőt. A követő stratégia kevésbé rizikós, nem kell sokat gondolkodni a csomagoláson se, kevesebb reklámköltést igényel, viszont soha nem lesz egyedi, saját megkülönböztethető identitással rendelkező termék belőle.

A gin piacon világszinten az öt legnagyobb márka a következő: Gordon's London Dry Gin: 4,3 (mio üveg), Seagram's Extra Dry Gin: 3,38; Beefeater London Dry Gin: 2,41; Tanqueray London Dry Gin: 2,1; Bombay Sapphire London Dry Gin: 2,01. Tehát a Gordon's a piacvezető a sárga alapszínű címkéjével. A következő négy szinte alig hasonlít rá (kivétel esetleg a Seagram), mind palackformában, stílusban, színhasználatban nagyon eltérőek. A piscon a kisebb márkák azonban már nagyon hasonlóak a piacvezetőhöz.

IMAG1210.jpg Dry gin csomaolasszemle_1.jpg