587. 2014-es Pakk versenyről néhány gondolat

Az idén is megrendezésre került a Kreatív csomagolásversenye, a Pakk, és a mai nappal kiosztásra kerültek a díjak is. Magyarország legjobb csomagolásai idén is gazdára leltek.

Nem a díjazottakról fogok írni, mert azt holnap elolvashatja mindenki a Kreatívon, inkább a véleményemet írom le a versenyről, és a zsűrizésről, mert idén a zsűitagként vettem részt. Szerencsére sok szép és új csomagolás közül kellett választani, rangsorolni és megtalálni a legjobbat. Persze nem volt könnyű, mert minden nevezettben volt valami nagyon jó, de végül megszületett a döntés, még ha sok időbe is került.

A folyamat nagyjából a következő volt: először shortlistet készítettünk, majd abból választottuk ki a helyezetteket a megadott szempontok szerint. Megpróbáltunk több szempontot is figyelembe venni: az innovativitást, a funkcionalitást, az esztétikumot is mind-mind számításba vettük, ami mondanom sem kell, hogy sokszor nagyon nehéz volt. Nem minden kategóriában került kiosztásra helyezett (a shortlistesek a képeken, a pontos helyezéseket keressétek holnap a kreativ.hu-n.) és néha új kategóriát kellett alkotnunk (például alkoholos termékek körében a redesign és új belépő kategória). Akkor volt igazán nehéz dolgunk, amikor egyik szempont szerint egyik csomagolás, másik szempont szerint a másik volt jobb, ilyenkor megpróbáltunk behozni újabb szempontokat. Azt is néztük, hogy az adott iparágban milyen szerepet tölt be az adott termék, honnan hova jutott el .

Talán általános véleményként azt lehetne elmondani, hogy sok olyan pályaművel találkoztunk, aminek a koncepciója nagyszerű volt, aztán a kivitelezés valahogy nem úgy sikerült. Vagy nem fordítottak elég figyelmet arra, hogy a design mellett az olvashatóságot is megoldják valahogy. Vagy hogy a tetszetős design tényleg annak szóljon, akinek szánják. Részletek sokszor elnagyoltak voltak és elsietettek. Persze ez érthető, hiszen a csomagolástervezés teljes folyamatában sokszor túl sokan vesznek részt, mindenkinek az elképzelése (követelése) benne van (nem beszélve a szabályozásokról), így a koncepciótól a polcig nagyon hosszú az út. De jó lenne, ha ez mégsem lenne így, mert a fogyasztó a teljes terméket egyszerre látja és értékeli.

Nagyon nehéz volt a kis niche szereplőket összehasonlítani a mainstream brandekkel, akiknek bejáratott image-uk van és a csomagoláson nem nagyon lehet változtatni. Értékeltük azonban a kis változtatásokat is, ha az jó irányba ment. Ennek ellenére voltak bevállalós nagy piaci szereplők is, és ennek örültem. Jó volt azt is látni, hogy a nemzetközi design trendek, bár félénken és kis számban, de megjelentek a nevezettek között is. (Bár véleményem szerint még mindig kevés, tessék bátrabbnak lenni!) Én annak is nagyon örültem, hogy öko kategóriáben is lehetett díjazni, mert megjelentek nagy számban a környezetbarát megoldások. Amit én hiányoltam kicsit, azok a kategóriateremtő megoldások voltak, ami kevés volt.

És néhány operatívabb megjegyzés. Ha valaki csomagolásversenyre nevez, akkor küldje el a csomagolást. Tudom, hogy nem volt kötelező, de akkor is. Hogyan értékeljek egy képet a csomagolásról? A jó döntéshez meg kell fogni a terméket, végigsimítani rajta, ki kell nyitni, tesztelni, hogy lehet belőle tölteni, kínálni stb. Bár azt meg kell mondjam, hogy volt olyan nevező, aki aznap hozta a terméket (csomagolással) oda, mert az csak frissen értékelhető.

Illetve jó lenne a tervező/megrendelő néhány gondolatát is látni (nem túl sokat), hogy valami háttérsztori legyen a csomagoláshoz. A fentiek hiányában mi kigugliztunk egy csomó dolgot a zsűrizés közben, de jó lett volna 3 mondatot a nevezőktől is kapni (tisztelet a kivételnek, aki küldött).

Én személy szerint nagyon örülök, hogy van magyar csomagolásverseny (mármint összesen kettőről tudok, a Pakk az egyik). Persze lehet nemzetközileg is nevezni, meg kell is (pl dieline versenyére elküldeni a munkákat), de a hazai versenyeket sem szabad elfelejteni. Minél többen jelentkeznek a hazai versenyre, annál nehezebb dolga lesz a zsűrinek, de a verseny színvonala is jobb lesz és a helyezés értékesebb.

UPDATE: itt lehet elolvasni a Kreatív cikkét a díjazottakról.

IMAG0179.jpg IMAG0177.jpg IMAG0173.jpg IMAG0171.jpg IMAG0176.jpg IMAG0172.jpg IMAG0174.jpg IMAG0170.jpg IMAG0169.jpg