589. Száz éves titkos üzenetek a csomagolásban

Levelet kapni mindig nagy öröm, és ha az egy közel 100 éves palackposta, akkor még nagyobb az izgalom. De vajon milyen üzenetet rejtenek ezek a régi csomagolások?

A jelenlegi rekorder - vagyis legrégebbi palackposta - 101 évig hánykolódódott a tengerben, míg 2014. elején eljutott a címzetthez. Egy halász 2014 márciusában fogott ki hálójával egy sörösüveget a németországi Kiel mellett lévő tengeröbölben. A benne talált dániai képeslap közel 101 éves volt, a képeslapot 1913. májusában adták fel (vagyis dobták a tengerbe), feladója pedig azt kérte, hogy ha valaki megtalálja, juttassa vissza hozzá. Sajnos ez nem történhetett meg, ugyanis - a családkutató segítségével beazonosított - feladó már nem élt, csak unokáját találták meg, akinek még születése előtt halt meg a nagyapa. A lelet múzeumba került, hiszen ez a legrégebbi fennmaradt - és megtalált - palackposta. És hogy mit üzent a nagypapa? Az üzenetet az volt, hogy juttassák vissza hozzá az üzenetet. A levél beazonosítatlan szavait még próbálják megfejteni.

A korábbi csúcstartó egy 98 éves palackposta volt, mely 2012 áprilisában került egy halász hálójába a Shetland-szigeteknél (Egyesült Királyság). Ez sem egy romantikus, hanem inkább tudományos üzenet volt, melyben ez állt

"Please state where and when this card was found, and then put it in the nearest Post Office, You will be informed in reply where and when it was set adrift. Our object is to find out the direction of the deep currents of the North Sea." (Vagyis: a megtaláló adja meg a benne talált kártyán, hogy hol és hogyan találta a palackpostát, és válaszban elárulják, hol dobták eredetileg a tengerbe. Tették ezt azért, hogy kitalálják az északi-tengeri áramlatokat.)>

A feladó ugyanis nem volt más, mint C. Hunter Brown százados a Glasgow School of Navigation-ból, és 1889 másik üveggel együtt 1914. júniusában engedte útjára a palackpostát. Oceonográfusok gyakran használták a 19-20. században tengeráramlatok feltérképezésére a palackposta módszert, és használják a mai napig, 2000-ben a kanadai Eddy Carmack az Institute of Ocean Science klímakutató a Drift Bottle Project keretében 6,400 palackpostát engedett szabadjára a világ különböző pontjain hajókról, melyek közül 264-et (kb 4%-ot) meg is találtak eddig. (Részletesebb leírás a palackok útjáról itt.)

2013 szeptemberében is találtak egy szintén Guinness rekorder palackpostát Kanadában Vancouver közelében. Steve Thurber a tengerparton sétálgatott, amikor rálelt a palackra, mely meglepően jó állapotban volt. Felbontás nélkül el tudta olvasni a borítékon található feladó nevét: Earl Willard-ot, aki 1906 szeptemberében dobta tengerbe egy San Francisco-ból Bellingham-be tartó hajóról a palackot. Az üveget a megtaláló azóta sem nyitja ki, és száraz, hűvös helyen tartja, mert ha 107 évig így volt, nem fogja pusztán kíváncsiságból felnyitni és elolvasni az üzenetet.

De is feljegyeztek már különleges palackpostákat, melyet az utókor megtalált. A 18. században a japán Chunosuke Matsuyama hajótörést szenvedett kincsvadász hajójáról küldött kókuszháncsra írt üzenetet egy palackpostában, melyet végül 1935-ben találtak meg a feladó állítólagos szülőfalujában. Sajnos túl későn a feladó és 43 hajótörött társa megmentésére.

Még a II. vh-ban is használták katonák ezt a módszert, hogy szeretteiknek üzenjenek. Vélhetően a megtorpedózott Lousitania fedélzetéről küldhették az egyik legszomorúbb üzenetet, melyben ez a pár szívszorító mondat állt:

"Still on deck with a few people. The last boats have left. We are sinking fast. Some men near me are praying with a priest. The end is near. Maybe this note will—" (Pár emberrel még mindig a fedélzeten vagyunk. Az utolsó mentőcsónak is elment. Gyorsan süllyedünk. Néhányan mellettem imádkoznak. Közel a vég. Talán ez az üzenet...).

De számtalan ilyen szomorú üzenetet ismer a történelem, továbbiak ebben a könyben találhatók (a fenti a 37. oldalon).

És hogy a palackposta mennyire mozgatja meg az embereket, arra Sean Bercaw története és palackposta megszállottsága a legjobb példa, hiszen egész életében ilyen palackokat küldözgetett szét a világban.

Tehát ezek a régi üvegek nagyon sokféle üzenetet tartalmazhatnak, és változatos indokkal dobták a tengerbe: segítségért, szerelmes üzenettel, tudományos céllal és szimpla kíváncsiságból. Ti mit írnátok egy palackpostára?

Még infó: Huffington, Huffington, Index és ezen a videón.

palackposta palackposta palackposta