509. Hátborzongató anti-design

A design Oscarnak nevezett Design Museum Design of the Year versenyén egy hátborzongató csomagolás design lehet a befutó. Haldokló csecsemővel sokkoló csomagolás az esélyesek között.

Általában design klasszikusok a korábbi nyertesei a designversenyeknek, hiszen minden évben a legjobb, legszebb designok versengnek. Most mégis van egy kivétel, a cigaretta csomagolás a Australian Government Department for Health and Ageing által nevezett csomagolás. A design nem néz ki jól a klasszikus értelemben, mégis shortlistes lett a GRAPHICS kategóriában a versenyen. Ugyanis korszakos csomagolás ez.

Szép lassan eljön az idő, amikor a dohányipartól az utolsó kommunikációs eszközt, a csomagolást is elveszik és az állam határozza meg, mi lehet rajta. Ausztráliában ez a folyamat már előrehaladottabb állapotban van, idéntől a cigaretta dobozoknak még szigorúbb előírásoknak kell megfelelniük, mégpedig, hogy ezt a csomagolást kell alkalmazni márkától függetlenül.

Az "új" cigaretta csomagolás kialakítását amúgy hosszas kutatás előzte meg, az olivazöld szín a vásárolók számára a legkevésbő szimpatikus, ezért a cigi csomagolásán ez a szín van. A nyomtatott sanf serif tipo sem a legfelkapottabb típus kommunikációs szmpontból a tipográfusok között, dicséretet sem nagyon kapnak grafikusok, ha ezt használják, azonban a cigaretta csomagoláson mégis ez van.

Forrás: guardian

smoking kills.jpg