569. 81 fűszercsomagolás

Európában 600 gyógy- és fűszernövény őshonos, ebből 330 Magyarországon is megtalálható. És habár mind csomagolásáról nincs kép itt, a legfontosabbak csomagolásai megtalálhatók itt kiegészítve néhány fogyasztói insighttal.

Egy csomagolásfejlesztési megbízás előtt kutatást végeztünk a fűszerek csomagolásának fogyasztói döntésben betöltött szerepéről. Innen következik néhány idézet.

A fűszer csomagolásdesignja fontos sokaknak a döntéshozatal során:

„Szívesebben megveszem azt, amelyik pofás kis üvegben van, inkább, mint a zacskósat.">

Persze nem mindenkinél, mások külön kis tartót használnak, így nem releváns bevallottan a csomagolás:

“Szórós üvegbe és azt utánatöltöm. Kotányikat üvegbe rakom, a leveskockát meg a dobozban hagyom. [...] Mivel a csomagolást nem használom, kiöntöm belőle, nem igazán érdekel, hogy az milyen. Mindegy nekem, milyen papírban van.”>

Persze a kettő között is van átmenet:

„Amit gyakrabban használok, annak van tartója. Aztán amik ezekbe nem fértek bele, azok zacskóban vannak egy dobozban.">

A csomagolás praktikuma pedig - mint ahogy majdnem minden élelmiszercsomagolást illető kutatásból kijön - itt is nagyon fontos szempont a választás során:

„Múltkor vettem … szódabikarbónát és visszazárható volt a teteje – annak nagyon örültem. Vagy … van sütőporom, ami dobozban van – nem kell egyesével nyitogatni a zacskókat.”

Ezek alapján a fogyasztói insightok alapján el lehet dönteni, hogy a lenti 81 csomagolás közül fogyasztói szempontból melyik jó és melyik kevésbé tetszetős.

fuszer2.jpg