451. Kiosztották a HUNGAROPACK díjait

29. alkalommal megtartották a HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Versenyt.

A hazai versenyen díjazott nevezések megvalósítói részt vehetnek a Csomagolási Világszövetség (World Packaging Organisation – WPO) által szervezett Worldstar csomagolási világversenyen. Éppen 45 éve, 1967-ben indult útjára a csomagolóiparban ma is népszerű HUNGAROPACK Magyar Csomagolási Verseny. A szakmai eseményt azonban nemcsak a pályázó vállalatok tartják fontosnak, hanem a hazai műszaki-fejlesztésért, az innovációért, az ipar és az élelmiszeripar fejlődéséért felelős kormányzati szervek is, amelyek a verseny kezdete óta nyújtanak támogatást a szervezőknek, egyetértve alapvető célkitűzésével, a magyar csomagolóipar fejlődésének, műszaki fejlesztéseinek bemutatásával és eredményeinek széleskörű elterjesztésével.

A Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség szervezésében idén 29. alkalommal megtartott nemzeti versenyen 31 vállalat 53 nevezése mérette meg magát. A 2012. szeptember 19-én a DigitalExpo szakkiállítás keretében megtartott ünnepélyes díjkiosztón a legkiválóbb nevezések HUNGAROPACK 2012 díjas, továbbá különdíjas és elismerő okleveles kitüntetésben részesültek.

A legmagasabb, HUNGAROPACK díjas elismerést kapta: - Belotti Produkciós Iroda: Hungarikum desszert ajándékcsomagolása, - Greiner Packaging Kft.: Leveses pohárcsalád speciális fedéllel, - Harsona Fólia-Print Kft.: "Bögözött" alumínium fedőfólia, - Metria-VTO Biztonságos Csomagolás Kft.: Vidámparki vasúti kocsik tengerentúli csomagolása, - STI Petőfi Nyomda Kft.: StrongBow Gold display állvány és promóciós eszközök.

A hazai versenyen díjazott nevezések megvalósítói részt vehetnek a Csomagolási Világszövetség (World Packaging Organisation – WPO) által szervezett Worldstar csomagolási világversenyen. A nemzetközi megmérettetésen már hosszabb ideje kiváló eredményeket érnek el a magyar vállalatok, amelyek már az 1980-as években sikereket értek el, így pl. a Fabulissimo és a Helia-D kozmetikumok WORLDSTAR díjas elismerésben részesültek, ami a szakterületen akkoriban megvalósult innovatív fejlesztéseinek köszönhető. A jelenkor eredményei sem maradnak el, 2007 és 2012 között 27 (!) magyar nevezés kapta meg a szakma „Oscar-díjának” számító elismerést, amely újabb bizonyítéka a magyar alkotóelme kreativitásának.

A hazai csomagolóipar 2011-ben 4,4 százalékos növekedést mutatott, ami ugyan kevesebb, mint a megelőző év eredménye (16,3%), de tíz éves távlatban vizsgálva folyamatosan fejlődik, a 471 milliárd forintos elmúlt évi forgalma pedig nemzetgazdasági szinten sem elhanyagolható. E teljesítményhez mind a Magyarországon megtelepedett és a világ legjelentősebb multinacionális csomagolószer-gyártó vállalatai, mind pedig a jellemzően magyar magántőkén alapuló mikro, kis- és középvállalkozások is hozzájárultak.

Ez év első félévében mintegy 3-5 százalékos visszaesés volt megfigyelhető a csomagolóiparban, de a szakma bízik abban, hogy a 2012. január elseje óta teljes körűen hatályos környezetvédelmi termékdíjas szabályozásnak is betudható kedvezőtlen első félévi gazdálkodási adatok – felhasználás visszaesés, importhányad növekedés – irányt váltanak.

A csomagolóipar előtt komoly kihívások állnak. A világ népessége egyre nő, élelmiszerrel való ellátásuk egyre nagyobb feladatot jelent, ugyanakkor világszerte éves szinten 1,3 milliárd tonna élelmiszer megy veszendőbe. Az életmódváltozás is új kihívásokat jelent, a családok csökkenő lélekszáma, a rohanó munkatempó, a hosszú munkában töltött idő mind-mind újabb és újabb válaszokat várnak a csomagolóipartól. „Navigare necesse est”, mondja a bölcselet, ami a csomagolóipar számára a „Csomagolni pedig kell” mondatra fordítható. Egyaránt kell felelősséget vállalni a korszerű és biztonságos élelmiszereknek a fogyasztókhoz csomagolt formában való eljuttatásáért és a környezetünk fenntarthatóságáért, védelméért is.

Forrás: sajtóközlemény

hungaropack20122.jpg