387. Egészségtelennek álcázva

Sikeres kampány arról, hogyan lehet egy egészséges ételt, a répát junk foodként csomagolva könnyedén eladni. Eset egy hihetetlen csomagolási stratégiáról.

Amerika szerte indult egy kampány 2010 tavaszán, melyben 50 répatermelő összeállva megpróbálta a répát eladni egészségtelennek tűnő csomagolásban, felvéve ezzel a versenyt a snack piaci szereplőkkel. Hiszen a bébirépa színe olyan, mint a Cheetos-é és ha eszed, olyan hangot ad ki, mint a Doritos.

A kampány alapötlete, hogy a répát úgy próbálják eladni, mintha az egy egészségtelen nasi (junk food, snack) lenne. Ehhez a terméket (mely a bébirépa formát kapta több sikertelen próbálkozás után) a chipses zacskókra félelmetesen hasonlító csomagolásokba helyezték. Emellett az értékesítési csatornák is a snackek piacára jellemző automata lett, melyeket iskolákban helyeztek ki (tesztüzem a Cincinnati-ben és Syracuse-ban volt). A kampány szlogenje is a répát a snack versenytársként pozicionálta, amellett, hogy a gyorskajáknál megszokott felszólító módot használták "Eat 'Em Like Junk Food" ("Edd, mint a gyorskaját"). Emellett app is letölthető a hivatalos honlapon, melyben a roppanásos hangokat lehet meghallgatni.

A kampány kivitelezője és kitalálója a Crispin Porter + Bogusky, mely korábbi munkái alapján is az out-of-the-box megoldásaikról voltak híresek.

A répatermelők ezzel a stratégiai megoldással teljesen új értelmet adtak a répának, kihasználták a snackek kreálta divatot és lehetőségeket. Úgy látszik a bébirépa lehet olyan népszerű a megfelelő marketinggel és csomagolással, mint a chips?!

Forrás: itt és itt és itt