360. Csomagolás minimalizálás gyártói oldalról

A csomagolási anyagok újrafelhasználására egy módszer, melyben az a trükk, hogy még a fogyasztó előtt kerül újra-használatra.

Sajnos a csomagolási folyamat során minden erőfeszítés ellenére is keletkezik felesleg, melyet megsemmisíteni hiba. A felhalmozott csomagolási készleteket jövedelmezőségi és környezetvédelmi szempontok alapján legjobb újrahasználni, melyre a Nordtek Re-Packaging szolgáltatása a legkorszerűbb megoldás. Segítségükkel találkozik a felesleg a kereslettel úgy, hogy a partnerek számára jövedelmező, a társadalom pedig a piacon megtalálható legzöldebb megoldás miatt profitál. A gyártás során keletkező hulladék minimalizálása minden vállalat kiemelt célja kell legyen, hiszen ezáltal jelentős költségcsökkenés érhető el. Azonban néha minden erőfeszítés ellenére sem kerülhető el, hogy például elfekvő csomagolási készlet halmozódjon fel, amivel a gyártó vállalatnak kezdenie kell valamit.

Kutatók tucatjai állapították már meg, hogy a hulladék-hierarchia alapján környezetvédelmi megfontolásból nem mindegy, hogy a keletkező – már tovább nem csökkenthető – hulladékot hogyan kezeli egy vállalat. A legrosszabb, ami történhet a hulladékkal, a lerakás. Ezt minden esetben kerülni kell és nem csak a törvényi szabályozás miatt, hanem mert komoly költségvonzata is van és környezetvédelmi szempontból is ártalmas. Ennél egy fokkal jobb a hulladék anyagaiban rejlő energia felhasználása, az energetikai hasznosítás, vagy a hulladékban lévő különböző anyagok visszanyerése és újrafeldolgozására, vagyis az anyagában történő hasznosítás. A jelenlegi piaci gyakorlat legelfogadottabb megoldása ez, melyet hulladékkezelésre szakosodott cégek végeznek el a felesleggel rendelkezők megrendelésére.

Azonban az újrahasznosítás sokszor helyettesíthető a hierarchia magasabb fokán álló, a hulladék kezelésére jobb megoldással, az újrahasználattal. Ez a korábbival ellentétben a hulladékot különösebb fizikai beavatkozás nélkül ugyanarra a célra vagy tevékenységre használja fel.

A csomagolási felesleg szemléletes példa arra, hogy kár a hierarchia alsóbb fokán lévő megoldásokkal megelégedni, ha a „hulladék” alkalmas arra, hogy beavatkozás nélkül azt más hasznosítsa. A hulladékot kezelés, hasznosítás céljából előkezelő Büchl Hungária Kft elmondása alapján további felhasználásra alkalmas csomagolások – például fém és műanyag tárolók, műanyag- és kartondobozok – az általuk átvett hulladék jelentős részét teszik ki. Jelenleg ezeket a csomagolási hulladékokat további kezelés, hasznosítás céljából gyártó cégeknek adják tovább újrafeldolgozásra vagy energetikai úton hasznosítják.

A jövedelmezőségi szempontok mellet, a társadalmi felelősségvállalás és a környezetvédelem évtizedében egy felelős gyártó vállalat nem teheti meg, hogy a további felhasználásra alkalmas termékeket – legyen az akár a csomagolás is – hulladékként kezelje és értékesítse, hiszen a mind tudatosabb és zöldebb fogyasztók valamint üzleti partnerek megkövetelik a felelős, környezeti proaktív vállalati magatartást.

A Henkel Magyarországnál felismerve a probléma fontosságát, lépéseket tettek, hogy a legszigorúbb csomagolási hulladékminimalizálási szabályok mellett keletkező csomagolási felesleget ne hulladékként értékesítsék, hanem a környezet számára legkorszerűbben kezeljék. A Nordtek Imexco Kft.-vel együttműködésben ezeket a készleteket további használatra alkalmas csomagolási anyagként értékesítetik, értéket teremtve ezáltal önmaguk, partnereik, a környezet és a társadalom számára.

Felismerve azt, hogy a felesleges, de más vállalat számára még további felhasználásra alkalmas csomagolási hulladék kezelése számtalan gyártó és késztermék előállító vállalat problémája, a Nordtek Imexco Kft. kapocsként áll a felesleges csomagolási hulladékkal rendelkező multinacionális partnerek és az olcsó csomagolási megoldást kereső vállalatok közé.

Mivel a megvalósításhoz szükséges, hogy a felesleggel rendelkező gyártó vállalat összekapcsolható legyen egy olyan partnerrel, akinek az adott csomagolási komponensekre van szüksége, a Nordtek Imexco tökéletes ezen szerep betöltésére. A több mint 14 éve csomagolási megoldásokkal, csomagolási komponensek és komplett fogyasztói csomagolások forgalmazásával foglalkozó All In Packaging elnevezésű online kereskedési rendszer lehetővé teszi a készletek valós idejű megjelenítését, többezres partneri hálózatuk pedig biztosítja, hogy a feleslegessé vált csomagolási termékek kínálata találkozzon a kereslettel.

Az All In Packaging rendszer elengedhetetlen a Re-Packaging szolgáltatás hatékony működéséhez. A rendszer segítségével a feleslegessé váló csomagolóanyag készletek globálisan láthatóvá és kereshetővé válnak, így a piac számára korábban többnyire rejtett készletekről könnyen tudomást szereznek a potenciális vásárlók.

A cikk elkészülését a Nordtek segítette.