454. A "csak még egyet a mama kedvéért" ideje lejárt?!

Még egy falatot a nagyi kedvéért... Itt a repülőőőőőő... A legújabb divatos nevelési iskolák és technikai innovációk azonban felülírhatják a repülőzést, amit mi sem mutat jobban, mint a gyerekek önállóságát segítő csomagolások előtérbe kerülése.

A Plum Organics 40 éves alapító tulajdonosának, Neil Grimmer-nek nem kellett messze menni inspirációért cége beindításához, a gyerekek iránt érzett szeretete és hogy egészségesen akarta őket táplálni adta az alapötletet. Ugyanis két lánya van, akiket nagyon nehéz volt kiskorukban megetetni. Lelkiismeretes szülőkhöz méltóan mindig egészséges és tápláló ételt próbáltak nekik adni még akkor is, amikor az óvodába menet becsomagolták nekik uzsonnára a friss zöldségeket és gyümölcsöket. Azonban azok mindig érintetlenül jöttek vissza. Sokáig nem értették, hogy miért van ez, azonban feladni sem akarták. Elkezdték pépesíteni ez ételt és egy tasakba töltötték. És láss csodát, a módszer működött, minden csomagolt étel elfogyott a tasakokból. A gyerekek így már megették amit csomagoltak nekik.

Ez a felfedezés volt a cég alapja. A Plum Organics egészséges, organikus, pépesített bébiételt árul, amit olyan álló tasakokba töltenek, aminek a tetején egy műanyag nyílás segíti a gyerekeket, hogy könnyedén kiszívják az értékes táplálékot. Így nem csak a felnőttek, hanem a gyerekek is tudnak már út közben enni, és alkalmazkodhatnak a rohanó életmódjukhoz. Amit valójában a Plum Organics árul az a modern csomagolási technológia a modern családnak.

Az új megoldás hihetetlen sikeres az Egyesült államokban, amit mi sem mutat jobban, mint hogy a versenyző vállalatok is lemásolták az ötletet és ilyen kiszerelési formában kínálják a termékeiket, melyek a magasabb ár ellenére is nagyon jól fogynak. A csökkenő gyerekszám mellett is képes ez a termék három számjegyű növekedést produkálni a termékkategórián belül.

Az új termék sikere egyértelműen az innovatív csomagolásnak köszönhető. A piacon eddig is voltak pépesített, organikus gyerekételek, azonban azok legtöbbször kisebb üvegcsékben voltak, amit a gyerekek nem tudják megenni maguktól, a szülőknek kell kanalanként megetetni őket. Az új termék azonban egyszerűen használható, a gyerekek a saját tempójukban tudnak étkezni, sőt le sem kell ülni az asztalhoz, kocsi hátsó ülésen, játék és futkározás közben is el tudják fogyasztani. A kutatások alapján így többet és egészségesebben esznek.

Az új csomagolási formának persze vannak ellenzői is, hiszen így a gyerekek sokkal hektikusabban táplálkoznak, nem kényszeríti már semmi a családokat a közös ebédhez. Az új csomagolás elterjedését segíti az is, hogy a gyereknevelési irányelvek is változóban vannak, a korábbi erős szülő kontrollt napjainkra felváltja a gyerekek döntési helyzetbe hozása. Egyre több dolgot hagynak a gyerekekre, mint például azt is, hogy mit és mikor akarnak enni. Sőt, egyes elemzők szerint az ilyen megoldások még jobban elősegítik ezt a folyamatot, melynek a végeredménye az erőszakos, öntörvényű gyerek. Most az egészséges zacskók pép, később csak a chips lesz az, amit hajlandóak megenni. Más ellenzők szerint ez a termék nem is a gyerekeket segíti, hanem a szülőket kíméli meg az etetés nehézségeitől.

Persze hogy nem ez a csomagolt bébiétel a megoldás az összes étkezési zavarral küzdő gyerek megoldására, azonban néha-néha kényelmes és hasznos megoldás lehet. Annyi mindenesetre világos, hogy egy egyszerű csomagolási innovációval, ami egy létező piaci igényre ad megoldást, milyen könnyen lehet sikereket elérni és piaci részesedést növelni.

Forrás: SB, NYT, SFC

POUCH gyerek3.jpg POUCH gyerek3.jpg POUCH gyerek3.jpg POUCH gyerek3.jpg POUCH gyerek3.jpg