348. Franta Ági kapcsolói

Csak dicsérő cikket lehet designnal foglalkozó oldalon olvasni Franta Ági lámpáiról és a hozzájuk tökéletesen illő kapcsolókról (pl. itt és itt). A különlegessége, hogy a kapcsolókat ugyan azokkal a szép és kreatív mintákkal díszítette, mint a lámpákat.

Pár hónapja megkeresett, hogy mit javaslok, milyenek legyenek a kapcsolók csomagolásai, mert ősszel a Mentavill forgalmazni kezdi a lámpa-kapcsoló kombinációit. A terméket egy felső kategóriás kapcsolónak szánta. Küldött egy ideiglenes csomagolást, amit az Iparművészeti Múzeum tavaszi vásárára készített (első kép).

A fentiek alapján azt tanácsoltam neki, hogy mivel a kapcsoló lényege a minta, tehát az a termékelőny, látszódjon a minta. Ez legjobban ablakos megoldással oldható meg, mert abban jobban láthatja a terméket a vevő, mint képről. Emellett a csomagolás tervezésekor olyan vizuális/grafikai/design megoldást javasoltam alkalmazni, ahol a mintáról nem vonja el semmi a figyelmet (pl. fehér alap, de díszítés nélkül, vagy fekete, ahol jobban kijön a fehér alapon a minta stb.). Emellett fontosnak tartottam, hogy a csomagoláson szerepeljen a lámpával való kapcsolat, vagyis utalás, hogy együtt is meg lehet venni. Emellett mivel luxus terméknek szánják, óvatosságra intettem az újrapapírral kapcsolatban, mert az sokszor az ellentétes hatást érheti el.

A tanácsaim alapján készült a csomagolás, a végeredmény egy egyszerű, ablakos fekete karton doboz lett. Nem hivalkodó, engedi a figyelmet a termékre terelni.