293. QR kódok a csomagoláson

A világon sok helyen használják a QR kódokat csomagoláson. Magyarországon még elvétve találkozni, ezzel de véleményem szerint nemsokára eljön az az idő is, hiszen egyre több az okostelefon, és a marketingesek minden lehetőséget megragadnak, hogy vásárlóikat bevonják az új technológia segítségével.

A QR-kód egy kétdimenziós vonalkód, amit a japán Denso-Wave cég fejlesztett ki. Legyen a vonalkód bárhol elhelyezve, legtöbbször egy arra alkalmas mobiltelefon (rajta a szoftver) segítségével az gyorsan leolvasható és az abban tárolt információhoz a felhasználható hozzájuthat. Felhasználási területe nagyon sokrétű. A QR kód egyik lehetséges felhasználási területe a csomagolás. Nagyon sok információt lehet így megosztani a vásárlókkal, vagy éppen szórakoztatni is lehet őket. Mivel sokszor a csomagolás felülete igen kicsinek bizonyul, a QR kódok használata jó ötletnek bizonyulhat.

Következzen néhány példa a nemzetközi gyakorlatból, ahol felhasználták a QR kódot a csomagoláson.

SZÓRAKOZTATÁS, NYEREMÉNY: A német Coca-Cola tett QR kódot az új 25 cl-es alumínium palackjaira, ahol a kód a kampány honlapjára mutatott, lehetőséget nyújtva a vásárlóknak zenei hírek elérésére. De A Coke részéről nem ez volt az első, Japánban már korábban is alkalmazták. Természetesen a nagy versenytárs, a Pepsi is használta nyereményjáték website-jára való eljutás elősegítésére.

INFORMÁCIÓ NYÚJTÁSA: A Home Depot egy kicsit más megközelítést használt a QR kód felhasználására. Ők a csomagolásra illesztett kódok segítségével információt szolgáltatnak. Például a virágok "csomagolásán" a fény és vízszükségletekről tájékoztatják a vásárlót, ami részletesen csak nagyon pici betűvel vagy nem férne rá a csomagolásra. Ezen kívül például a McDonalds is használta már információ megosztására a csomagoláson a QR kódot. Így a szórakoztató új technika összekapcsolódik a funkcionalitással, a QR kódot hasznossá tették.

DESIGN RÉSZEKÉNT: A Don Perignon limitált kiadású pezsgőin pedig ún. designer QR kódok voltak találhatók, így Japánnál kevésbé funkcionalista piacon is be lehetett illeszteni a csomagolás designjába. Hiszen a csomagoláson való szerepeltetés ellen sokszor ellenérv, hogy a design elrondítója.

Ti lenyomozzátok az utatokba eső kódot?

Forrás: 2d code, naples, pop, frunkt