282. Az élet maga az üveg

Itt egy kezdeményezés az üveg népszerűsítésére.

Az Owens-Illinois, a világ legnagyobb üveg-tartó gyártója egy új kampánnyal jött ki, melynek lényege természetesen az üveg népszerűsítése (itt a website-ja a kezdeményezésnek).

Ismert közszereplőket kértek fel, hogy a szakmájuk és tapasztalataik segítségével népszerűsítsék az üveget, mint csomagolási alapanyagot. Többek között Jacques-Yves Cousteau, a híres tengerkutató unokája, Celine Cousteau dokumentumfilm készítő és környezeti aktivista nyilatkozik úgy, hogy jobb az üveg, mert csak természetes anyagokból készül és az jó a tengereknek is, amennyiben az belekerül. De egy szakács, háziasszony és cégvezető, Stefano Agostini, a San Pellegrinois CEO-ja is megszólal a kampányfilmekben (lásd a videókat).

A kampány print hirdetésekkel, Facebook és Twitter aktivitással is támogatott, célcsoportja a termékgyártók és vezetők. A kampány oka, hogy a műanyag szép lassan kezdi kiszorítani az üveget a csomagolási alapanyagok közül. Teszi ezt annak ellenére, hogy egy 2011-es amerikai fogyasztók körében végzett kutatás szerint a fogyasztók 70%-a kedvenc ételét/italát inkább üvegben látná szívesen és 85%-uk jobb ízűnek érzi az ételt üvegben, valamint 90% értett egyet azzal az állítással, hogy az üvegben egészségesebb az étel. Akkor mégis miért van a legtöbb étel műanyagban? Nehéz kérdés, de persze megvan az oka. Praktikusabb, könnyebben szállítható, olcsóbb sok esetben.