262. Mese a 150000 tengerbe dobott Guinnessről

Egyszer volt, hol nem volt, volt pár Guinness marketinges 40 évvel ezelőtt, akik sok esti mesét olvastak. Ennek következményeként 1959-ben, a Guiness 200. évfordulójuk alkalmából kitalálták, hogy fogyasztóikat meglepik egy nagyszerű ajándékkal, az Atlantic Bottle Drop kampánnyal.

Elkészítettek 150000 speciális, úgynevezett GUINNESS® Bi-centenary üveget, melyeket a különleges alkalom tiszteletére nem sörrel, hanem ajándékokkal tömtek tele. Található volt benne egy színes tanúsítvány Neptun király irodájából (Office of King Neptune), de elfért még mellé a Guinness történetéről szóló kiadvány, egy speciális arany színű címke, és egy rövid instrukció arról, hogy az üveget hogyan lehet gyorsan és egyszerűen asztali lámpává átalakítani.

Eddig nem is izgalmas talán annyira a történet, azonban mint említettem, a marketingesek sok tündérmesét olvastak, így nem elégedtek meg azzal, hogy kirakják a relikviákat az eladóhelyek polcaira, hanem kitalálták, hogy mind a 150000 üveget bedobják az Atlanti Óceánba, hogy az majd vizi úton jusson el a szerencsés kiválasztottakhoz. Mind a 150000 üveget 83 hajó segítségével különböző helyszínekről bedobták az óceánba. A művelet 6 héten keresztül folyamatosan zajlott.

A Guinness ezzel a világ leghosszabb reklámkampányát készítette el, ugyanis a történet érdekessége, hogy a mai napig, 40 év elteltével is bukkannak elő ilyen üvegek a tenger habjai közül. E-Bayen vagy különböző aukciós oldalakon lehet találkozni ilyen régi "Atlantic Bottle Drop" kapányból származó eladásra kínált üvegekkel, és nem is olcsók.

Nekem be kell vallanom, nagyon tetszik az ötlet, de természetesen 40 év távlatából már több kritika is megfogalmazható a gerilla akció ellen. Természetesen a környezetvédelem korában ez már nem kivitelezhető, talán el is ítélendő akció. Azonban a mese - mivel 1959-ben kezdődött - happy enddel zárul, mert 1959-ben nem volt még Greenpeace vagy óceánvédő egyéb szervezet, aki jól elmarasztalta volna a tenger szennyezéséért őket.

Itt a vége fuss el véle.