274. Diktátoros csomagolások

Érdemes terméket diktátorokkal díszített csomagolásba csomagolni?

Rengeteg etikai, szabályozási és jogi kérdés merül fel a diktátoros csomagolások kapcsán. Vagyis hogy kellenek-e a diktátorok a csomagolásra...

Az első példán, a Wptt Contraceptive tervezésében vezetőket (Adolf Hitler, Szaddam Husszein, George W. Bush és Mao Ce Tung) ábrázolnak kondom csomagoláson azzal a szöveggel, hogy a tragédia elkerülhető lett volna. A csomagolás koncepciójának lényege, hogy mutassák a gumihasználat fontosságát. A csomagoláshoz kapcsolódó kampányt visszavonták a tiltakozások hatására.

A második példa Olaszországból: Führerwein borokat lehet kapni, melyeken náci vezetők portréi láthatók. Heinrich Himmler és Adolf Hitler mosolyog a boroscímkékről, de nem maradhat le Sztálin és Mussolini sem, valamint a kommunista sorozatban Lenin és Che Guevara is megtalálható. Andrea Lunardelli borász állítása szerint ezeket a borokat 10 éve lehet kapni és főleg németek és osztrákok veszik. Diktátoros bor persze nem csak Olaszországban készül, hanem majdnem minden országban, például Dél-Amerikában is (alsó boros kép).

A harmadik példa: cukorkákon is fellelhetőek a diktátorok képmásai. Szájuk tátva, tán azt üzenve, hogy jobb lett volna ilyen néma sikolyba folytatni beszédeiket?!

Ezek után a negyedik, Osama Bin Ladenes cukorkán meg sem lepődik az ember.

Forrás: theinspirationroom, times, box vox