235. Az Aldi megtéveszti a magyar termékeket vásárlókat

Az Aldi megtéveszti a "Magyar minőség" logóval a vásárlókat, ami miatt a versenyhivatal is vizsgálódik már. Nem szabad a termékeket jóhiszeműen a csomagolást alapos elolvasása nélkül ott sem megvenni.

Magyar termékeredet erős hívószó a magyar vásárlók számára. Kutatásaink alapján az látszik, hogy a származási megjelölés fontos termékjellemző, a fogyasztók egyre inkább keresik azt, és a választás során figyelembe is veszik. De ez nem titok, sok gyártó és forgalmazó használja az eredetet, mint termékelőnyt sikerrel. Ezidáig teljesen rendeben is van, azonban a nem magyar termékek eladását is sokszor megpróbálják a magyar termékeredettel ösztönözni. Ami nem igazából jogszerű vagy etikus.

Az Aldi az egyik olyan cég, aki ilyen tisztességtelen eszközökkel próbál operálni. De talán nem sokáig már. Versenyfelügyeleti eljárás indulását jelentette be a Gazdasági Versenyhivatal az Aldi ellen, mert a csomagolásokon alkalmazott "Magyar minőség" szlogen megtévesztő. A szlogen a magyar nemzeti színekkel ugyanis azt a látszatot keltheti a fogyasztóban, hogy magyar terméket vásárol, annak ellenére, hogy a termékek nem Magyarországon nyerték el végső formájukat, és a termékek előállításához használt alapanyagok egyes esetekben valószínűsíthetően nem magyar eredetűek (GVH tájékoztatás). A fogyasztó ráadásul ellenőrizni sem tudja az eredetet, hiszen a gyártó helyett a forgalmazót szerepelteti az Aldi a csomagoláson.

A módszer egyáltalán nem tisztességes és még nem is eredeti, mert ha az osztrák honlapot is megnézzük, akkor láthatjuk, hogy csak az osztrák logónak egy nagyon gyenge utánzata a "Magyar minőség", ráadásul nem is foglalkoztak a tartalommal (lásd a legalsó képet), mert az osztrák logókon a "Herkunft aus Österreich" szlogen szerepel, ami nem osztrák minőséget, hanem Előállítva Ausztriábant jelent.