229. A virtuális valóság elővarázsolja a terméket a csomagolásból

Téged is zavar vásárlásnál a csomagolás? Hogy nem látod magát a terméket? Hát vedd elő a telefonodat és nézd meg, mi van benne. A csomagolás eltűnik és csak a terméket látod. És ez a jelen már.

Nagyon sokszor zavaró az, hogy az adott terméket nem látjuk a csomagolástól. Sokszor nem lehet ablakos vagy átlátszó csomagolásokat alkalmazni, mert a termék nem alkalmas rá (fényt kap) vagy nem néz ki jól, de ettől függetlenül azért kíváncsiak lennénk rá, mi van benne.

Például képzeljük el, hogy összeszerelhető LEGO várat vásárolnánk. Ott állunk a polc előtt, hogy vajon megéri-e megvenni, elég nehéz/könnyű-e megcsinálni. És habár a kép ott van a csomagoláson, az nem elegendő, jó lenne látni, hogy pontosan hogy fog kinézni. Jó lenne kibontani és belenézni. LEGO store-okban erre van egy nagyon eredeti megoldás. Csak a tükörbe kell mutatni a csomagolást és a vár felépül. Nem csalás, nem ámítás, a csomagolás helyett a kész LEGO várat látja a kedves vásárló.

A varázslat a virtuális valósággal, vagy angol nevén az Augmented Reality-vel működik. Az Augmeted Reality a valóság egyfajta virtuális kibővítése, amikor a elektromos eszközünk (legtöbbször mobil) kamerájával szétnézve a képernyőre varázsol aktuális információkat, képeket, bármit, amire az adott helyzetben szükségünk lehet. Fontos előfeltétele a működésnek, hogy az adott készülék képes legyen a helymeghatározásra (például GPS segítségével) és arra, hogy „lássa”, merre néznek vele (iránytűmód).

Használata már a Pringles, Bacardi és sokan mások is (lásd a videókat), bár nekem legjobban a LEGO tetszik, mert az tényleg kreatív, és a terméket magát is bevonja a játékba. Az, hogy az okostelefonok elterjednek, nagyon valószínű. Arról, hogy az Augmented Reality-t fejlesszék, a Google már most gondoskodik. Ideje a csomagolásokat is bevonni a virtuális valóságba Magyarországon is!