227. Túlcsomagolt "bio" krumpli

A bioélelmiszer megcsúfolása, ha műanyagba, nem visszaválthatóba, nem fenntarthatóba csomagolják. Ha még túl is csomagolják, akkor már ne is lehessen bio minősítést kapni.

A bioételek definíciója sokak számára nem ismert, mert a vegyszermentessel vagy házival azonosítják. Ez eddig rendben van. Nem kell mindenkinek tudni, hogy mit jelent. Amelyik fogyasztó csak az egészséget akarja megvásárolni, annak elég ez a meghatározás is. Azonban ha a gyártó, vagy forgalmazó sincs tisztában a bioélelmiszerek lényegével, akkor már gond van. Ugyanis az ökológiai gazdálkodásnak vannak egyéb céljai is a vegyszermentességen kívül. Például az érintetlen, nem mezőgazdasági élőhelyek, a vidéki környezet megőrzése. És hogy azok az anyagok, amik nem „jutnak el” a piacra, visszakerüljenek a gazdaságba, a tápanyag-körforgásba. Logikus, hogy nem csak a beltartalomnak, hanem a csomagolásnak is tükröznie kell(ene) az organikus jelleget.

Sajnos a 4 darabonként műanyag tálcára csomagolt és fóliázott krumpli nem igazából tükrözi ezt a szemléletet. Persze én értem, hogy prémium termékről van szó, amit a csomagolásnak is tükröznie kell, de ennek van más megoldása is.