215. Termékteszt főszereplője a csomagolás

A Doritos Chips (Frito Lay) kanadai fogyasztók számára készült kampányának alapötlete, hogy a vásárlóknak választani kell, melyik íz maradjon csak a polcon. "A" vagy "B" íz, ez itt a kérdés...

Shikatani Lacroix által megálmodott impresszív fekete-fehér csomagolás "A Vég" (The End) kampánynak a része, melyben két új chips ízesítést, az "A"-ízt és a "B"-ízt vezetnek be kanadai vásárlóknak (Flavor A - Onion Rings N’ Ketchup and Flavor B - Buffalo Wings N’ Ranch). A koncepció lényege, hogy a vásárlóknak kell eldönteni, melyik a finomabb íz. A vesztes, kevesebbet vásárolt ízesítést kivonják majd a forgalomból. Az új design a vásárlókat aktív részesévé teszi a termékfejlesztési folyamatban. Emellett nem elhanyagolható szempont az sem, hogy emlékezetessé teszi a márkát, az ízesítéseket. Ráadásul az egyszerű, de merész és letisztult designnal a polcról messze kitűnik.

A Doritosnak nem ez az első marketing szakma által nagyra értékelt kampánya, szintén Kanadában vezették be a Doritos Guru kampányt, ami a névtelen chips megkereszteléséről szólt (lásd alsó képek). A nyertes 25000 dollárt, és az adott ízesítésű chips nyereségének 1%-át (13 cent) kapta, amíg az forgalomban van.

Mindkét kampány is a csomagolás integrálásáról szólt, végre nem csak az eladóhelyi promóció és reklámok által szóltak a fogyasztókhoz, hanem a ténylegesen vásárlóhoz eljuttatandó terméket is bevonták.

Forrás: Food & Bev Pack