193. Mi lesz veled Traubi?

Több mint egy évtizede folyik a vita arról, hogy ki birtokolja a valódi Traubi jogait, hosszú ideje kétféle "igazi" Traubi közül is választhattunk. Itt van az összes Traubi és több szénsavas szőlőlé csomagolás, hogy képben legyél!

A hazai szénsavas üdítőital piac pár márka köré koncentrálódik: a Coca-Cola és Pepsi-Cola termékeinek piaci részaránya meghaladja a 75 százalékot. De szerencsére az utóbbi években ismét feltűntek "nosztalgia" italok, mint a Traubi.

Habár a Blog nem kifejezetten a jogi vitákról szól, érdemes megismertetni a Traubisoda körül zajló konfliktust. A Traubisodát a Badacsonyi Állami Gazdaság balatonvilágosi üzemében kezdtek gyártani 1971-ben. Az üzemet a kilencvenes évek elején a debreceni Centráls Kft. vette meg, majd 1995-ben továbbadta a jogokat a Traubi Hungária Rt.-nek. Szintén 1995 óta a Ráthonyi Kft. Az aromát szállító cég megvásárlása után jutott a joghoz és szintén gyártja a levet. Évekig tartó pereskedés után 2000-ben a Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy a Traubi Rt. nem használhatja nevében a Traubi szót. Most pedig a bíróság felszámolási eljárást kezdeményezett a Traubi Hungária Tradicionális Üditő-gyártó Zrt. ellen.

De melyiket vegye meg a vásárló? Érdemes volt pereskedni a névért? Mert nem csak az eredeti Traubisoda létezik, hanem megjelentek hasonló szénsavas üdítőitalok is. Következzen egy csomagolás szempontú elemzése a szegmensnek.

Elsőként meg kell említeni az eredetit, a zöld Traubisodát, amit mindenki a klasszikus márkával azonosít. Csomagolása viszonylag kevés változtatáson ment keresztül az utóbbi 40 évben, megőrizte a letisztult, funkcionális zöld-fehér csomagolásdesignt, amint csak a márka van képek nélkül feltüntetve. Mondhatjuk azt, hogy az állandó csomagolásdesign miatt ez vált a termék ismertetőjelévé. A gyártó (Traubi Hungária) szerint az alapján lehet a többitől megkülönböztetni, hogy minden termék kupakján és címkéin megtalálható a szõlõszemes embléma, az üveg hagyományosan 0.25, és nem 0.20 literes és kóser minõsítést igazoló, héber nyelvû pecsét is található rajta.

Ezen kívül vannak más traubik is, melyek nem a karakteres ismertetőjelekkel rendelkeznek, de ezeknek a csomagolásán szintén megtalálható a Traubisoda felirat. A csomagolásuk designjában nem a márka van a középpontban, hanem inkább a szőlő, ezzel a gyümölcsös ízt, a szőlőlét állítva a középpontba. A sötétzöld-fehét szín használata nélkül ezek a Traubisodák pont a retró jelleget és a tradicionalitást hagyják el és csak egy szőlő ízű szénsavas üdítőitallá válnak a többi között.

Mert egyszerű szénsavas szőlőlé is milliószám van a piacon. Ezek már nem használják a Traubisoda márkanevet, hanem a szénsavas szőlőlének hívják őket vagy egyéb fantázianevük van. Sajnos mindegyik jellegtelen csomagolás szempontjából és vagy a márkanevet (Schweppes) állítják a középpontba, vagy a szőlő ízt.

Kérdés már csak az, hogy ki melyiket preferálja?