191. Alu vagy üveg sört vegyen a környezettudatos vásárló?

Az alu vs. üveg vs műanyag csomagolás eldöntésére az életciklus elemzés alkalmas, ami a hulladékképződés, üvegházhatású gázok és energiafelhasználás alapján a műanyagot, majd a visszaváltható üveget, végül az alu palackot javasolja*.*

Tanácstalanul állnak sokan az eladóhelyen a polc előtt, hogy a különböző csomagolási alapanyag (üveg, műanyag vagy alumínium) közül melyiket vegye meg. Legjobb példa erre a sör, mert ott ugyan az a márka és méret alu és üveg kiszerelésben is megtalálható. De melyik kerüljön be a kosárba, ha környezetbarát döntést szeretnénk meghozni?

A döntéshez több faktort kell figyelembe venni: a csomagolóanyag előállításnak, a szállításnak, az újrafelhasználásnak/visszaforgatásnak a költségét és energiafelhasználását. Ugyebár mind az alu és üveg természetes anyagból van, de az alu előállítása sokkal több energiát igényel, mint az üveg. A szállítás során az üveg a legnehezebb, azt kerül a legtöbb energiába mozgatni. A használat után pedig az alu könnyebben más alu termékké alakítható, míg az üveg újrahasznosítása nehézkes. A műanyag pedig a legkönnyebb és felhasználása is sokrétű.

Hogy pontosan mennyi költség és energia használódik el a csomagolás élete során és hogy melyik a legjobb, arra amegfelelő megoldás az életciklus elemzés. Az életciklus-vizsgálat a csomagolás teljes életútja során vizsgálja annak környezetre gyakorolt potenciális hatásait. Az egyik legjobb módszer, mert a nyersanyag bányászatától és előkészítésétől a csomagolás gyártásán keresztül annak használatáig és a használat után keletkező hulladék hasznosításáig/kezeléséig terjedő egész szakaszt vizsgálja.

Az Frankilin Associates által végzett kutatás az energiafelhasználás, a hulladékképződés és kibocsájtott üvegházhatású gázok alapján hasonlította össze az egyszer használatos üdítős palackokat. Az eredmény pedig, hogy a legjobb választás a műanyag a palackos üdítők esetében. Mind energiafelhasználásban, mind keletkezett hulladék mennyiségében, mind a kibocsátott üvegházhatású gázokban magasan a legjobbnak mondható. Ezután következik az alu doboz, majd az üveg.

Azonban az eredmények becsapósak, mert egyszer használatos palackokról szólnak. A visszaváltható és szelektíven gyűjthető palackok már más eredményt adnak. Ilyen témában is van tanulmány, amit a KÖVET egyesület végzett el. Kutatásukban félliteres és 0,33-as alu és üveg söröspalackokat vizsgáltak. Eredményeik alapján azt mondhatjuk, hogy a legrosszabb az egyszer használatos üveg, ennél jobb az alu palack, és legjobb az üveg, amennyiben azt legalább 10-szer felhasználják. Sajnos a műanyag palackokat nem vizsgálták.

Tehát összefoglalásképpen elmondhatjuk, hogy ha üdítőt vesztek, akkor vegyetek műanyag palackosat, amit szelektíven dobjatok ki, hogy aztán például polár pulcsi készülhessen belőle. Ha sört, akkor semmiképpen sem egyszer használatos üveget, hanem inkább alut vagy esetleg újrahasználatos üveget.