200. Zsebkendő csomagolásszemle

Folyik az orr. Kell a zsebkendő, ami nem mindegy, hogy melyik, mert kikerül a táskából és néha körbekínáljuk. Zsebkendő csomagolás körkép: a sajátmárkások, márkások, a low budgetok és a gyerekek számára készültek.

Itt az influenza, megugrik a (papír) zsebkendő fogyasztás. Érdekessége a kategóriának, hogy létezik egy olyan kiszerelés, ami magyar sajátosság: a 100-as papírzsepi, ami nincs tízesével csomagolva. Ez csak nálunk van, máshol nem is találkozhatunk ilyennek. Azonban a zsebkendő körképhez mégsem a "százast", hanem a 10x10-es kiszerelést választottam, mert ez az, amit magunknál hordunk a táskánkban és más is láthatja. Tehát lényeges lehet a csomagolás.

A csomagolás funkcionális elemei a könnyű nyithatóság és a visszazárhatóság. Ez mindegyik terméknél megtalálható jobb-rosszabb minőségben. Ami dönt, az az ár illetve a design. Árban többszörös különbségek vannak, megtalálhatók a 100 és a 800 ft-os termékek is. De szerencsére az egyes árkategórián belül van választási lehetőség a design alapján is.

A sajátmárkás papír zsebkendő. Ha már egy márka fizet azért, hogy valaki megtervezze a csomagolást, nem lehetne egy kis igényességet is kérni a tervezőtől? Nagyjából ez jellemzi a sajátmárkás kategóriát. Például az Aro, ha dolgoztak volna rajta sem lehetne csúnyább, ráadásul a három nyelven felírt nagybetűs terméknév zavaró, fogyasztói kutatások ugyanis azt mutatják, hogy ha sok nyelven szerepel a felirat és a tájékoztatás a terméken, azt nem szeretik a fogyasztók. Persze olcsóbb, ha a régióban ugyan azzal a csomagolással kerül a polcokra, de akkor ne ez legyen a középpontban! Tesco a szokásos, gazdaságos designnal kerül a polcra. Azonban szerencsére a Tesco és Aro mellett ott az Auchan Harmónia zsebkendő, ami a legizgalmasabb ebben a kategóriában, mert ezzel a minőségi design is képviselteti magát a kategórián belül. Olcsó és szép. Kell ennél több egy zsebkendőnél?

A márkázott papír zsebkendő. A nagy szereplők, a Zewa és a Kleenex tartozik ide. Innovatívak a termék és a csomagolás tekintetében is. A Kleenex mindenképpen a modernebb, letisztultabb vonalat, míg a Zewa inkább a decens irányt követi, ami sokszor sajnos kevésbé markáns. Illetve egy dologban markáns: a designelemek, az elkenődött és elmosódott, hullámos vonalak zöldes-sárga színben leginkább a takonyra emlékeztetnek a csomagoláson. Ez a design van a legközelebb a termék célfunkciójához. A többi termék ezt messze elkerüli, az asszociáció nem merül fel. A Bianca-nál látszik a próbálkozás, hogy valami minőségit akarnak alkotni, próbálják a márkajelzést a középpontba állítani, de a márkának nem elég erős az identitása. Ami a Zewánál például megvan, hogy mindig piros a visszazáró tapasz, itt még hiányzik. Hajrá fiúk-lányok, tessék kitalálni valami eredetit!

Gyerek zsebkendő. A kifejezetten gyerekeknek (gyereklelkű felnőtteknek) szóló zsebkendő. Minden vicces és ismert szereplő megtalálható rajta: rajzolt ábra, limitált szériás rajzfilmhősök és fiatal felnőtteknek (junior) szóló komolyabb rajzok. A gyerekeknek nem a kedvence az orrfújás, talán ezek az ábrák segíthetnek.

A low budget. Ez a legtöbb szereplőt felvonultató, alkategória. Általában 100 és 150 huf között mozog az ár. Legtöbb esetben egy ismeretlen márkanév áll a középpontban. Nem fontos, hogy néz ki, a csomagolás könnyen szakad, gyűrődik, de az árérzékeny fogyasztókat kiszolgálja.

Hozzáadott E vitaminos. Illetve van egy funkcionális termék is, a Regina papír zsebkendő, amit máshova nem nagyon tudtam besorolni. Ez egy metálos csomagolásban található és wc szagosító (citrus fresh) illatú. Amit mindenképpen érdekesnek találok, az a "Juicy" felirat a csomagoláson. Még takony se kell a zsebkendőbe, azt is tartalmazza a termék?! Az sem elhanyagolható, hogy hozzáadott C és E vitamint tartalmaz a zsepi...