338. Illegális árufeltötlők (shopdropperek) illegális áruja

Az illegális árufeltöltés - odalopás, shopdropping, reverse shoplifting) - egy kifejezés arra, amikor valaki a saját áruját elhelyezi az eladótérben a többi áru között. Az ok lehet a termék/márka kritizálása vagy egy művészeti munka reklámozása. És a csomagolás egy fontos eszköz hozzá.

Az Egyesült Államokban eléggé elterjedt a shopdropping mozgalom, amelynek lényege, hogy bolti lopás helyett a polcokon sorakozó áru közé oda nem illő, valamilyen üzenetet hordozó kakukktojást helyeznek el ismeretlenek.

Egyes források a jelenséget a tragikus, 80-as évekbeli chicago-i Thylenol gyilkosságokra vezetik vissza, amikor valaki kicserélte a gyógyszereket a polcokon. Az első nagyobb nyilvánosságot kapott shopdropping akciót azonban 1989-ben hajtotta végre a Barbie Felszabadító Mozgalom nevű csoport. A gyerekjátékokba rejtett szexizmusra akarta felhívni a figyelmet. Az aktivisták kicserélték a beszélő Barbie babákban és G. I. Joe-kban található, hangot adó készüléket, mielőtt visszatették a játékokat a polcra. Az átalakított Barbie férfihangon, a G. I. Joe női hangon szólalt meg.

Azonban a jelenség nem csak tragikus véget érhet. Csóró vállalatok, aktivisták, fiatal művészek gyakran alkalmazzák, hogy reklámozzák alacsony költségvetésből termékeiket, gondolataikat, műveiket. Például amikor a zeneboltban a többi CD mellé kikerül az ismeretlen zenész munkája, az újságos standon kirakott magazinokba kerül egy példány a pamfletből, vagy a könyvesboltban egy ismeretlen költő munkájával is találkozhatnak a vásárlók. Vagy ha egy csomagolás új designnal jelenik meg.

Újraálmodott csomagolásokat is sokszor becsennek az eladótérbe. A csomagolások újraálmodása sokféle célt szolgálhat. Egyik ok a művészet népszerűsítése, vagyis az önreklám. Ha Warhol a konzervet bevitte a műterembe, akkor a művészet is rákerülhet a konzervre. Sőt, a konzerv vissza a boltba. A redesign másik oka az élelmiszer egészségkárosító hatásának kiemelése vagy egy egyszerű matricával, vagy egy teljesen új designnal. Megtalálható a lenti képek között a dagadt Trix nyuszi vagy a gyilkos Kellogg's tigris és a chemical Chiquita.

Forrás: itt és itt és itt és itt és itt