322. A ROM csokoládé csomagolásváltás-trükkje

Mi történik akkor ha egy nemzeti jelképnek tartott csoki csomagolását amerikaiasítják? Esettanulmány egy csoki csomagolásának megváltoztatásáról és a román nemzeti érzelmek kijátszásáról.

A Szlogen Blogon egy nagyszerű csomagolást érintő esettanulmányra bukkantam. A ROM (már a neve is mutatja) egy romániai csokoládé, aminek egyik jellegzetessége, hogy a román nemzeti szinek díszelegnek a csomagoláson és 1964 óta kapható a romániai piacon.

Egy tökéletesen megtervezett kampány részeként (tervező és kivitelező McCann Erickson Bucharest) bejelentették a csomagolás megváltoztatását a ROM-nál: többé nem román, hanem amerikai zászló kerül a csomagolásra, hogy a románok is érezzék kicsit az amerikai dicsőséget. A kampányt a románok nagytöbbsége a nemzeti jelképük, és egyben nemzetiségük eltiprásaként értékelték és blogokon, fb oldalakon, a közmédiában nemtetszésüket fejezték ki, még egy flash mob megbozdulást is tartottak Bukarestben. Majdhogynem a fél ország ezzel foglalkozott egy héten keresztül. Magyarul a kampány sikeres volt, az emberek az elvártnak megfelelően viselkedtek és felháborodtak a csoki elamerikaiasításának hírére.

A felháborodás annyira "sikeres" volt, hogy egy hét után beindult a kampány második szakasza, amiben a csomagolás újratervezéséről, a román zászló visszatéréséről számoltak be, a ROM bejelentette, hogy a zászlót mégis visszacseréli a románra (támogatva reklámokkal).

A kampány eredménye hihetetlen: Románia lakosságának 67%-ához elért, 300000 eurónyi ingyenes médiamegjelenést kaptak, Románia legkedveltebb csokiszelete lett 79%-os növekedéssel (kedveltebb, mint a Snickers) és nem utolsó sorban felvásárolták az összes amerikai zászlós csokit is (talán gyűjtők).

Ez volt az első olyan kampány, ami elkezdett játszani és tesztelni az emberek nemzeti érzelmeivel, és büszkeségével. És habár a kampány rövid távon iszonyatos növekedést produkált (79%-os növekedés nem semmi azt gondolom) a kérdés az, hogy hosszútávon hogy tud a csokoládé produkálni, fenntartható-e a megnövelt piacrész. Meglátjuk, én drukkolok, már csak azért is, mert nagy kockázatot vállaltak a ROM-nál. Az ügynökség számára is sikeres volt, mert a Cannes Lions Promo/Activation kategóriában díjat vihetett a kampányért haza.

Ha a Pick tenné ezt a szalámikon akkor hasonlóan reagálnának a magyarok is?

Forrás: BrandStand Creative cartells Clickz és kihagyhatatlan az esetről készült [videó is] (https://www.youtube.com/watch?v=Tt9NBtW4sbA&feature=emb_title).