311. Hazudnak a csomagoláson a chipsadó miatt?

A chipsadó, gyerekkori nevén a népegészségügyi termékdíj változatos reakciót vált ki az érintett termékek gyártóiból. Az energiaitalok piacán is különféle megoldások születnek arra vonatkozóan, hogy a fogyasztók az árváltozást ne érezzék.

Mivel a megengedettnél több cukrot tartalmazó üdítőitaloknál literenként 5, energiaitaloknál viszont – ahol a koffeintartalom a mérték - 250 forint többletköltséget jelent az új adónem, több energiaital gyártó a cukor és koffein csökkentését választotta megoldásként, hogy a korábbi árat tartani tudták.

A probléma ezzel mindössze annyi, hogy a csomagoláson a fogyasztókat erről nem tájékoztatták. A Bomba például a termék legfontosabb tulajdonságának változtatását nem új csomagolás piacra dobásával oldotta meg, hanem a régi csomagolást meghagyták és emellett jöttek ki egy extra koffeines verzióval, ami amúgy ugyanaz, mint a korábbi termék.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság tegnap óta egy magánszemély bejelentésére már vizsgálódik az ügyben, hogy megtévesztő-e a termékmegjelölés. Addig is, ha energiaitalt (vagy akármi más káros dolgot) vesztek, nézzétek meg az összetevőket, mert lehet, meglepetést okoz.

Forrás: HVG