138. A Guccinak környezetbarát már a csomagolása

Abban egyetértünk, hogy vállalatként zöldnek lenni már nem versenyelőny, hanem sokszor elvárás. Ez a változás megtapasztalható a luxusmárkák piacán is, többek között a Gucci is a zöldülés útjára lépett.

Stella McCartney, Salvatore Ferragamo, Versace és Valentino esőerdő-megmentő akciója, valamint Prada híres Bring Your Own Bag akciója (amikor 300 dollárért adtak egy újrabevásárló szatyrot, kiváltva sok blogger nemtetszését), a Gucci is zöldebb lett.

Az újdonság lényege a termékeik csomagolásának újragondolása. A luxusmárkák piacán megszokott csillogó, aranyos, laminált és polieszter szatyrok helyett bevezették az amerikai Forest Stewardship Council (FSC) által tanúsított papírból készült szatyrok és dobozok használatát Frida Giannini tervezésében. Az FSC minősítés egyrészt garantálja, hogy az adott termék (fa- és papírárú) olyan erdőgazdaságból származik, ahol a kitermelés és erdő újratelepítés során figyelembe veszik a biodiverzitás és az ökológiai egyensúly fenntartását; ugyanakkor garantálja a helyi lakosság jogainak és érdekeinek figyelembe vételét, illetve a döntéshozatalba való bevonásukat. Emellett ajándékdobozokat csak kérésre adnak ki, újrahasznosítható anyagból készülnek és vízalapú tintát használnak a megfestésükhöz.

Sokan kritizálják őket, hogy csak a profitmaximalizálás illetve költségcsökkentés miatt alkalmazzák a zöldülős trükköt, hiszen sokkal olcsóbb a papír zacskó, mint a laminált. De a lényeg a lényeg, elindultak ezek a nagy cégek is a környezetbarát vállalati szemlélet útján. Én azt gondolom, hogy teljesen mindegy miért, hiszen a cél a lényeg, hogy minél kevesebb nem lebomló csomagolóanyag kerüljön forgalomba. És ahogy François-Henri Pinault mondja, a nagy cégeknek kell megtenni a zöldülés felé az első lépest, és elfogadtatni a tömegekkel, hogy a papír zacskós Gucci is teljesen normális termék.