119. Veszélyes a gyerekbiztos csomagolás

A gyerekbiztos zár célja a csomagoláson kivűl tartani a gyerekeket. Ez volt a cél akkor is, amikor 1970-ben Amerikában bevezették a csomagolásokra vonatkozó mérgezés megelőzésére vonatkozó szabályozást (Poisons Prevention Packaging Act), amit később nálunk is alkalmaztak a gyártók. Minden olyan anyagot tartalmazó csomagolást, ami gyerekek számára veszélyes lehet, olyan csomagolással kell ellátni, hogy ahhoz ne juthassanak hozzá.

Mindenki ismeri például a tisztítószereken vagy gyógyszereken található gyerekbiztos kupakokat, amit igen nehéz leszedni, néha felnőtteknek is. De a gyerekek miatt megéri. Gondolná az ember. Azonban úgy tűnik, hogy a gyerekbiztos zár nem védi meg a gyerekeket, hanem pont az ellenkező hatást érjük el vele. Kutatások bizonyították, hogy a gyerekbiztos zárakkal a szülők felelőtlenebben viselkednek és inkább elöl hagyják a veszélyes anyagokat épp a biztos zár miatt. Ráadásul mivel maguk a szülők sem tudták mindig kinyitni, a kupakot sokszor fel sem csavarják.

A gyógyszerekhez és tisztítószerekhez való hozzájutás pedig a gyerekek számára nem olyan megeröltető feladat, mint egyes szülőnek. A CBS News egy 2005-ös videójában bemutatja, hogy még nem iskolás korú gyerekek is képesek kibontani a gyerekbiztos zárakat. A Youtube is tele van olyan szülők által készített videóval, ami a nem biztonságos kupakok könnyű eltávolításáról szól.

Vagyis a gyerekbizto csomagolásokkal érdemes még jobban vigyázni.