111. Ki olvassa a csomagoláson az apróbetűs részt?

Folytatva a címkék kutatásával foglalkozó posztot, egy 630 fős megkérdezéses kutatás eredményei következnek a címkehasználatról.

A kutatás kérdőíves megkérdezéssel zajlott, az eredmények nem reprezentatívak a magyar lakosságra, egy 630 fős fiatalokon lekérdezett mintára vonatkozik.

Az eredmények alapján elmondhatjuk, hogy a csomagolási címke elolvasása két fontos tényezőtől függ: termékkategóriától és a rendelkezésre álló időtől. Ez a két tényező sokban befolyásolja, hogy mennyire részletesen olvassák el a termékinfót a csomagoláson. A termékkategória azt jelenti, hogy például a tejtermékeket jobban megnézük, mint a mélyhűtött élelmiszereket, fagyasztott pizzát. Valószínűsíthetően azért, mert az egyiket inkább egészségesnek tartjuk, és értelmét látjuk a tudatos döntésnek, míg a másik már "nem számít", hogy mit tartalmaz.

Az eredmények továbbá azt is mutatják, hogy amennyiben elolvassa valaki a címkét, általában olvashatónak és érthetőnek is találja azt, és memóriájába tárolja, hogy azt egy későbbi vásárláskor elő tudja hívni. Ha például egy dobozos gyümölcslén valaki vévigbogarászta a tájékoztató szöveget, akkor következőleg már nincs rá szükség, hogy elolvassa, a számára fontos információ már elraktározódott. A minta összetételéből adódik azonban az olvashatóság jelen kutatás esetében igen egyértelmű. Ez azért nem igaz teljes mértékben, hiszen idősebb fogyasztók gyakran panaszkodnak a kis betűkre, amit nehéz elolvasni. Ezért csak azt a következtetést vonnánk le, hogy fiatalabb vásárlóknak nem jelent problémát a címke olvasása és értelmezése.

Másik kérdés, amire kerestük a választ, hogy a fogyasztóknak célzott számtalan információtartalom közül melyik az az információtartalom a csomagoláson, amelyik érdekli a vásárlókat? Az eredmények szerint a legfontosabb, hogy a kényelmi szempontoknak megfeleljen. Könnyen használható kell legyen a termék, praktikus és kiszerelésében is megfelelő. A következő legfontosabb szempont a márka. Ennyi reklám mellett, amivel naponta szembesülünk, ez érthető is. Manapság már nehéz márkajelzések nélkül eligazodni az eladóhelyen. A következő legfontosabb tényező a termék magyar jellege. Keresik és igénylik a fogyasztók a magyar termékeket és a csomagoláson elhelyezett információtartalom ebben a segítségére is van. Ezután kissé lemaradva következik az összetevők listája, és az organikus vagy bio jelleg, majd a tápanyagtartalom és kalóriatartalom. Ezen utolsó és már kötelező jelölések alacsony érdekeltsége a férfiak és nők közötti különbséggel magyarázhatók. Ezek az eredmények persze az átlagra vonatkoznak, nem egyedi preferenciákat jelölnek.

A kutatásról további információ elérhető itt.