94. Kell gyerekbarát jelzés az élelmiszerekre?

A napokban a New York Times-ban megjelent írás szerint az amerikai Gyerekorvosok Egyesülete (American Academy of Pediatrics) kezdeményezi a gyerekekre veszélyes ételek címkézését. Míg több más termék és szolgáltatás már el van látva a veszélyeztető címkével, az ételek ez alól a mai napig kivételek, habár legalább akkora veszélyt jelentenek a gyerekekre.

És hogy nem lenne felesleges szabályozás, azt sok horrortörténet támasztja alá. 2006 júliusában egy amerikai családapa mikro-popkornt készített. Fél percre nem figyelt oda, amikor furcsa hagra lett figyelmes a háta mögött. 2 éves gyereke is megkóstolta a pattogatott kukoricát, de az megakadt a torkán és fulladni kezdett. Mivel az apa nem tudta kiszedni kézzel, hívta a mentőket, akik nem tudtak segíteni a gyereken időben, mert leállt szive. A szülők nem tudták, hogy a popcorn ilyen veszélyes lehet.

A gyerekekre veszélyes élelmiszereket 17 évvel ezelőtt kezdték tanulmányozni a gyermekgyógyászok, amikor 17 gyerek fulladt meg egy kocsonyás anyagot tartalmazó cukorka miatt. A termékben a kocsonyás anyag kiszippantása okozta a gyerekek halálát. A terméket végül betiltották. 2001-ben az Államokban 17500 gyereket kezeltek a sürgősségi betegellátásban fulladásos tünetekkel, aminek 60%-a étel által okozott volt. A 4 éves és annál fiatalabb gyerekek vannak a legnagyobb veszélben, mert igen szűk a nyelőcsövük és a légzőnyílásuk, valamint még nem tanulták meg rendesen megrágni az ételt. Ez az a kor, amikor az étekezési képességek kifejlődnek, megtanulják rendesen megrágni az ételt és lenyelni. A problémát az okozza, hogy sokszor a falatot nem rágják meg és egyben nyelik le. A gyerekorvosok szerint az a legszörnyűbb, hogy a szülők nem tehetnek ez ellen semmit, sokszor csak állnak a sürgősségin értetlenül, mert végig ott voltak a gyerek mellett, amikor az elkezdett fulladni.

A probléma megoldását az élelmiszerek címkézésében látják a szakértők. Véleményük szerint egy egységes jelölőrendszert kellene kifejleszteni, amiben a címke mutatná, hogy a termék fogyasztását nem ajánlják 5 éves kor alatt. Mint ahogy sok játékra, az ételre is rá kellene írni.

Azt gondolom, hogy ha számos marketing célú jelölés megfér a csomagoláson, akkor egy ilyen jelölés is elférne. Persze vállalati oldalról érthető, hogy nem akarják ráírni a figyelmeztetést, mert keresletvisszaesést eredményezhet a címke használata de a társadalmilag felelős hozzáállás sokszor kifizetődőbb. Alternatív megoldás lehetne a pozitív, gyerekbarát jelölés elhelyezése a termékeken, ami azt jelölné, hogy a gyerek nincs veszélyben a termék elfogyasztásakor. És ezt talán többen is használnák, mint a tiltó jelölést.