86. Az örökéletű Coca-Colás üveg - újragondolva

A Coca-Cola vegyik védjegye az ikonikus üveg, ami az egyik legismertebb csomagolás a világon, ha nem a legismertebb. Amit rendre újragondolnak tervezők.

A Coca-Cola vegyik védjegye az üveg maga. Az egyedi formáját Earl R. Dean üvegtervező dolgozta ki 1915-ben, miután a Coca-Cola Company versenyt írt ki a palackozóüzemek között egy olyan üvegre, amelynek segítségével a Coca-Cola ránézésre (és tapintásra) is más lesz, mint a többi ital. A kiírás egy olyan üvegtervet keresett, „amelyről egy ember még a teljes sötétben, tapintás alapján is meg tudja mondani, miféle, és amiről ha eltörik, egy pillantás alatt meg lehet mondani, milyen üvegpalack volt.” Az üveg formáját az ital két összetevőjéből, a kokalevélből és a kóladióból alakították ki.

A csomagolást, az üveg formáját 1915-ben szabadalmaztatták. 1916-től már ebben az üvegben is árultak Coca-Colát, 1920-ra pedig már csak ilyenben. Napjainkban a Coca-Cola üveg formája a világ egyik legismertebb körvonala, ezért is hívják kontúr üvegnek sokan.

Az üveg karrierje pedig azt gondolom, hogy minden csomagolástervező legvadabb álma lehetne. Nincs más csomagoló-termék a világon, ami ennyi ideig majdhogynem változatlan formában jelen lenne a piacon úgy, hogy a fogyasztói és a vállalat is elégedettek és eredménnyel.

Az üveg népszerűségét mutatja például, hogy filmet is forgattak róla, a legismertebb és legnagyobb reklám az üvegnek talán az "Istenek a fejükre estek" c. film volt, amiben az üveg játszotta a főszerepet, és ami egyben az egyik legnagyobb termékpromó is volt az amerikai filmtörténelemben.

Ezért (is) merész vállalkozás a Coca-Colának új üvegdesignt fejleszteni. A Coca-Cola is csak ritkán jön ki olyan promócióval (limitált kiadással), ahol nem az eredeti üvegben adják az üdítőt. Egyik ilyen volt karácsonykor a karácsonyfadísznek "álcázott" üveg például, Mexikóban és Argentínában árulták. Ezen kívül csak néhány tervező volt olyan szerencsés, hogy különleges alkalmakra limitált üveget tervezzen a Coca-Colának. Ne kis nevekre gondoljatok, hanem olyanokra, mint Manolo Blahnik, Roberto Cavalli, Natalia Rykiel és Karl Lagerfeld). A designer üvegek nem kerültek be a tömeggyártásba, csak a rajongók és gyűjtők vették.

De nem csak a Coca-Cola felkérésére, hanem egyéb projektként és koncepcióként is csábító a kontúr üveg (és alu palack) újratervezése. Az alu palack újragondolásának egyik oka a környezetvédelem, hiszen például a szintelen alu palack környezetbarátabb, mint a színes. Ez az elképzelés Harce Lee nevéhez fűződik. Egy másik koncepció a Samal Design tervezőasztaláról származik. Ők egy geometrikus alupalackban gondolkodtak, ami helytakarékosabb megoldás a jelenleginél. Az üveget gondolta újra nemrég Andrew Kim egyetemi hallgató is, akinek terve igazán zöldre sikeredett: számításai szerint a Coca-Colánál rengeteget megspórolhatnának az üvegváltással a takarékosabb szállítás és újrahasznosítás miatt. Véleménye szerint a klasszikus üveg szép, de nem környezetbarát, tehát nem "menő".

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy habár nagy a kreativitás és tettvágy a tervezőkben, amikor a klasszikus üveg újragondolásáról van szó, de eddig még nem sikerült olyan tervet készíteni, amelyik leváltotta volna az eredetit. Talán soha nem is lesz, de addig is próbálkoznak.