85. Az álló zacskó, ami le szeretné váltani a PET palackot

A folyadékok csomagolása általánosságban kihívás, itt egy igazán innovatív ötlet, az s-puch (álló zacskó), ami némiképp környezetbarátabb is, mint a hagyományos keményfalú PET palackok.

A minap kaptam egy levelet amsteematól arról, hogy a Global Pouch Forum-on bemutattak egy újfajta csomagolást: az álló zacskót (S-Pouchot), amivel lehetőség van helyettesíteni a műanyag üvegeket fém dobozokat. Sőt, érdemes lenne is, mert környezetbarátabb. A teljes életciklus elemzés és a termék per csomagolás arány alapján ez az új csomagolás messze a legjobb megoldás. Míg a fém 5,1 és múanyag 3,1-es értékével ez az álló zacskó 2,9-es értékkel rendelkezik, ami messze a legjobb a piacon a Flexible Packaging Europe elemzése szerint.

Ebben nincs is semmi izgalmas, mondhatnátok, mert ilyet már lehet kapni nálunk is a tejek között. Azonban a S-Pouch Pak Co. Ltd által gyártott álló zacskó már nem rendelkezik kategóriájának gyermekbetegségeivel. Azzal, hogy mindkét oldalán egy behajtás van, a zacskó stabilabb, 90-97%-ig meg lehet tölteni, 20% anyagcsökkentést elérve ezzel. Ráadásul 200-5000 ml-es kiszerelésban is kapható.

De nem csak az állózacskó újdonság, hanem a füles zacskó is (H-Pouch) 2000-5000 ml töltőmennyiséggel, a korsó alakú zackó (J-Pouch), ami leginkább a hagyományos üvegekre emlékeztet és a visszazárható zacskó (Z-Pouch) a szilárd ételek számára nyújt megoldást.

Akár az is megtörténhet, hogy visszatérnének a zacskós folyadékok, például zacskós tejek?