64. Gyerekek a csomagolás hatása alatt

A reklámok gyerekekre való hatását sokan kutatják, mert hatással vannak rájuk, ez bizonyított tény. De nem csak a reklámok, a csomagolások is hatással vannak rájuk.

A reklámok gyerekekre való hatását sokan kutatják, a nekik szánt termékeket igenis rájuk pozícionálják, az üzenetet nekik fogalmazzák meg, mert könnyen fogékonyak rá és nagy befolyással bírnak a szülőkre a vásárlások során. De nem csak a reklámok, a csomagolás is hatással van a véleményükre, preferenciáikra. Márkahűek lesznek, különbséget tesznek márkák alapján a termékek között és ítélkeznek. Ezért nem meglepő, hogy csak a gyerekeknek szóló étel és ital ágazat az Egyesült államokban 10 milliárdos üzletág.

Egy 2007-es Californiai kutatásban, amiben 63 3-5 éves gyerek vett részt, a kutatók két-két csak csomagolásában eltérő szendvicset mutattak nekik. A feladat az volt, hogy rábökjenek arra, amelyik jobban izlik nekik. Azt az eredményt találták, hogy a McDonalds papírba csomagolt szendvicsét hatszorta jobbízűnek találták, mint a nem márkás csomagolásban lévőt. A kísérletet megismételték, répát és tejet csomagoltak Mekis papírba, de hasonló eredményre jutottak: a gyerekek a márkázott csomagolást érezték jobb ízűnek. A márkázás és külsőségek nagy hatásának a mértéke a kutatókat is meglepte.

A gyerekek ebben az életkorban sokkal védtelenebbek, mert még nem alakult ki bennük semmilyen védekező mechanizmus. De mégis melyek azok a trükkök, melyekkel a gyerekeket a leginkább meg lehet fogni a csomagolások kapcsán?

Az első tipikus eset, az általában rajzolt, aranyos, lehetőleg ismert figurákkal díszített csomagolás. Ha gyűjteni lehet őket, az még plusz jó. A rajz könnyedén kiemeli a tömegből, a figurák pedig belopódnak a szívükbe és ha nem a tigrises innivalót kapják, akkor már nem is annyira szomjasak.

A második lehetőség, ha a csomagolás a szülőnek szól, amikor a szülő érzi a csomagolást annyira "cukinak", annyira a gyerekhez valónak, hogy elérzékenyül és meg kell vennie azt. A szülőknek szóló másik verzió, amikor az értelemre próbálnak a csomagolással hatni, és azt kommunikálják, hogy vedd ezt meg, mert ezzel egészséges, okos, életerős lesz a gyereked.