63. A csomagolás menedzseri funkciói

A csomagolás feladatai közül a logisztikai után a menedzseri funkciók következnek, mely feladatok mondhatók talán a legtrükkösebbnek, hiszen kihathat a teljes vállalati teljesítményre.

A csomagolás alapvetően egy stratégiai döntés, hiszen olyan termékelőnyök megalkotásáról kell dönteni, ami nem csak a terméket, hanem a vállalati versenyelőnyt is szolgálják, ezért tartozik menedzseri hatáskörbe is a csomagolás kialakítása. A menedzseri szemlélet a csomagolásmenedzsmentben többek között a következő faktorok mérlegeléséből áll:

  • Profit maximalizálása: Általános menedzseri törekvés a gazdaságosság. Vagyis a csomagolásnak nem csak a fogyasztó megfelelő kiszolgálása a feladat, hanem pontosan és gazdaságosan kell illeszkednie a másodlagos csomagolásba is, ami a harmadlagosba és így tovább, valamint az ellátási láncba. A csomagolási folyamatban alapvető hozzáállás, hogy költséget kell a csomagolással csökkentsen és profitot realizálni.

  • Méret/adag meghatározása: A csomagolás funkciója, hogy a fogyasztónak lehető legjobban illeszkedő adagot adja, tehát adagolás is fontos szempont a csomagolás kialakításakor, ami menedzseri feladat, hiszen az árat és a gyártást is befolyásolja. Jellemző napjainkra, hogy a tömegtermeléssel nagy mennyiségeket előállító vállalatok a termékeket egyre kisebb adagokban kell a fogyasztóknak prezentálniuk az értékesítés helyén, ami némiképpen túlcsomagolást okozhat.

  • Kényelem: A fő kérdés, hogy mennyire szolgálja a termék a fogyasztók kényelmét. Ennek egy szemléletes példája a cseppmentes csomagolás, amire bár áldozni kell gyártói oldalon, de hosszútávon megéri, mert a fogyasztók egy cseppmentes csomagolással elégedettebbek lehetnek. A kényelmes felhasználáshoz szervesen hozzátartozik a forma és dizájn, aminek feladata, hogy könnyen használható legyen. Vagyis a ketchup továbbá ergonomikus kell legyen, kézre kell álljon és könnyen ki lehet pattintani a tetejét.

  • Környezetvédelem: A környezetvédelem is egy menedzseri döntés eredményeképpen felvállalt funkció, vagyis hogy törekedik-e a vállalat arra, hogy a termék kialakításával (amibe a csomagolás is beletartozik) a termék mennyire környezetszennyező.

Ezek alapján azt kell mondjam, szükség lehet egy dedikált csomagolási menedzserre, aki kitalálja, mely stratégiai célokat kell a termék csomagolásának kiszolgálnia.