66. A csomagolás marketing funkciói

A csomagolás funkciói közül a logisztikai és menedzseri funkciók után következnek a marketing funkciók. Lehet bármilyen praktikus a termék, ha nem veszi meg a fogyasztó, akkor kidobott pénz volt a többi funkciónak megfelelni.

A marketing szakirodalom, habár jelentőségét kezdi elismerni a csomagolásnak, viszonylag kevés elméleti munkával rendelkezik a területen. A korábbi munkák elősorban a dizájn általános jellemzőire és szerepére, a kommunikációs szerepére, a márkára való befolyásoló szerepére koncentráltak, illetve a kommunikációt emelik ki. A csomagolás marketing feladatai a következők:

  • Kommunikáció. A néma eladónak (silent salesman) is nevezett csomagolást kommunikációs szakemberek a „tekintet-kommunikáció” műfajába tartozónak sorolják, hiszen kommunikál a vevőkkel. Kommunikál a formával, színekkel, tehát bármelyik attributumával. Például a zöld termék a környezettudatos eszmékkel kötheti össze tudat alatt a terméket, azt mondja a vevőnek, hogy ha te tudatos vásárló vagy, akkor engem vegyél meg.

  • Figyelemfelkeltés. A csomagolás elemit sokszor csoportosították, melyek közül megkülönböztethezjük a grafikus és strukturális, vizuális vagy verbálisakat. A vizuális elemek a leginkább figyelemfelkeltők, ahol a következő elemekkel lehet játszani: forma/struktúra, méret, szín, grafika, anyag, tipográfia, text. A figyelemfelkeltés a tömegtermékeknél elengedhetetlen, a többezres árukínálatból ki kell emelkedni valahogy. Sokszor a csomagolás nem egyedül kell telesítse a figyelemfelkeltő feladatokat, hanem a termékkihelyezéssel, polcelrendezéssel együtt kell ez megvalósuljon.

  • Promóció. A csomagolás megfelelő eszköz a más csatornákon is meghirdetett ajánlatok, hirdetések közvetítésére. A játékszabályok, a kapcsolatfelvétel, esetlegesen az ajándékok nyerésének vagy biztos beszerzésének forrása is lehet. A designerek az ilyen promóciós matricáktól és jelölésektől a hajukat tépik általában, de annyit nekik is el kell ismerniük, hogy egy-egy ilyen akció felettébb hasznos a profittermelés szempontjából.

  • Reklámközvetítő. A jó csomagolást fel lehet ismerni a reklám megtekintése után. kapcsolatban áll a hirdetésekkel mind a szövegezésben, megjelenésben és promóciók kapcsán. Az életérzés, amit eladunk a csomagoláson is meg kell jelenjen. Továbbá a csomagolás az eladóhelyen a márka reklámja.

  • Informálás. A fogyasztói tendencia, miszerint nem csak meg akarják venni, hanem megismerni is akarják a termékeket mára már elengedhetetlen. A jó csomagolás a kötelező informálás mellett tippeket is adhat a használatra, illetve a termék előnyös tulajdonságait is sokszor kiemelve megtalálhatjuk a termékcsomagoláson.