49. Megőrültek a biosok, hogy ennyi jelölésük van?

Az élelmiszerek legismertebb  és legtöbbet használt jelölése a bio címke (vagy más néven öko és organikus). Sajnos kiigazodni nem könnyű köztük, mert országonként eltérőek, sőt, valamikor országon belül is többet használnak.

Az 1800-as évek elejétől foglalkoznak mezőgazdászok a fenntartható, környezetkímélő eljárások kifejlesztésével, mára a világ számos országában alkalmazzák az ökologikus termesztés alapelveit (érintetlen környezet megóvása; klímához, termőterülethez alkalmazkodás; génmódosítás tiltása; mesterséges vegyszerek, adalékanyagok mellőzése). A termékeket a megfelelő EU-s és hazai rendeletek szerint kell előállítani, melyek nem a végtermék paramétereire, hanem az előállítási folyamat összességére vonatkoznak.

És hogy a fogyasztó is meg tudja különböztetni ezeket a hagyományos élelmiszerektől, a csomagoláson mindig feltüntetik a bio jelzést. Európában is számtalan jelölés van erre, habár az EU háza táján már egy új, egységes logó is készül. Vagyis itthon hivatalosan a közösségit és a hazai jelöléseket is fel lehet tüntetni a csomagoláson. Megőrültek ezek a biosok, hogy nincs egy logójuk? Ti kiigazodtok a logótengerben?

Forrás itt.