58. A csomagolás logisztikai funkciói

A csomagolás három fő funkciója (logisztikai, menedzsment és marketing) közül elsőként a legalapvetőbb, a logisztikai bemutatása következik.

A logisztikai funkciók megértéséhez a csomagolások fajtáinak bemutatása szükséges. Három fajta csomagolásfajtát lehet megkülönböztetni.

  • Az elsődleges vagy más néven termékcsomagolás közvetlen kapcsolatban van a tárolt termékkel. Ez a legtöbb esetben a fő és legfőbb védelet adó rész. Jellemzően ezt megvásárolja a fogyasztó a termékkel együtt.
  • A másodlagos - vagy gyűjtőcsomagolás - több elsődleges csomagolást tartalmaz és feladata a fizikai mozgatás során bizonyos elemszámú termék összetartása, gyűjtése, az értékesítés helyén az egyes termékek kínálása (display).
  • A harmadlagos vagy más néven szállítói csomagolás másodlagos csomagolásokból áll, legtöbb esetben raklap, ami a termékek együttes hosszú távú szállítását teszi lehetővé.
  • Nemzetközi kereskedelemben gyakran negyedleges csomagolást, vagy konténert is használnak, ami raklapokból áll és a szállítást megkönnyíti a behajózás, vonaton való szállítás során. Márete 40 m hosszú is lehet, és szükség esetén biztosítja az áru számára a megfelelő hőmérsékletet, páratartalmat, levegőösszetételt.

A logisztikai funkciókat ez a négy csomagolási fajta rendszere látja el, a legfontosabb két fő funkció pedig a következő:

  • Tároló funkció feladata, hogy a csomagolásnak időben és térben egybe kell fognia a tartalmát. A csomagolás funkciói közül ez a funkció a legnyilvánvalóbb, de legkevésbé hangsúlyozott. A nagy és különálló termékektől eltekintve mindig valaminek tartalmaznia kell az árut, legyen az egy üveg a sörnek, vagy egy vagon a szénnek. Anélkül, hogy valami tartaná a terméket, óriási lenne a veszteség és a környezetszennyezés. A csomagolásnak a környezet védelme is a feladata az áruk milliói számára, amit naponta mozgatnak a világban.

  • Védelmi funkció a környezet védelme mellett a termék védelmét is jelenti éppen a környezeti behatásoktól. Olyan tényezők, mint víz, pára, levegő, mikroorganizmusok, kosz, ütődés, rázkódás, nyomás mind káros hatással lehetnek a termékre. Az áru eltarthatósága érdekében a védelem elengedhetetlen, például a romlandó ételek, vákumcsomagolású kávé esetében. A védelem egyfajta befektetés is. A védelmi és tárolási funkció fontosságára egy szemléletes példa az egy kilós kenyér. Ugyanis annak előállítása - beleértve a termelésnek, aratásának, őrlésének, sütésének és szállításának energiaszükségletét - körülbelül 15,8 megajoul energiába kerül. Ha ezt a kenyeret egy polietilén zackóba tesszük, aminek előállítása 1,4 megajoule energia, akkor kölülbelül a termék energiafelhasználásának (és hozzávetőlegesen árának) 10%-ából képesek vagyunk a terméket megvédeni a károsodástól.

Összefoglalásképpen elmondható, hogy a csomagolás kialakításakor nem csak a fogyasztónak és eladóhelynek kell megfelenie, hanem a teljes ellátási lánc során azzal kapcsolatba lépő szereplőknek is. A jó csomagolás segíti az elosztást, raktározást és eladási helyek hatékonyabb kihasználását. Ezen kívül praktikus, költségcsökkentő és gazdaságos.