54. Sokat fecsegő csomagolások

A marketingesek gyakori hibája, hogy sokat fecsegnek a csomagolásokon is. Ennek pedig meg kell változnia, véli Lars Wallentin, csomagolás-szakértő.

A marketingesek hibája, hogy sokat fecsegnek, és legtöbbször túlbeszélik magukat. Nem csak a POS, külső plakátok vagy a print médiában, hanem a csomagolásokon is. Sajnos a minőségi üzenetek kevés helyen nyomják le a mennyiségi üzenetet. Ennek pedig meg kell változnia, véli Lars Wallentin, csomagolás-szakértő.

Például miért használnak egyszerre több logót vagy márkajelet? Ha szöveg van rajta, miért olyan kicsi és sok, hogy nem lehet olvasni és rájönni arra, hogy ki az, aki el akar adni és mit akar eladni? A szöveg miért jelenik meg elöl is meg hátul is? Miért van mindig 2-3 üzenet az egy helyett, mikor kutatások is bizonyították már, hogy egynél többet nem tudnak a fogyasztók feldolgozni? Az egyre növekvő árudömpingben kell helytállnia a termékének úgy, hogy a csomagolás segítségével a terméket megfelelően kommunikálja, promotálja és eladja.

A kevesebb néha több. Íme pár jó tanács, amit csomagolástervezéskor érdemes megfogadni:

Márkajelzés elöl

A termék elülső oldalán legyen erős a márkajelzés! A márkajelölés az egyik legfontosabb tulajdonság, ami eladja a terméket, ezért fontos. Az erős márkázás megjelenési formája lehet a nagy logó, márkajelzés, kép, jellemző szín, minta vagy kontraszt, ami mind a termékmárkára való asszociációt segíti elő. Ha elöl rajta van, akkor nem kell az aljára, az oldalára és a hátára is rátenni más és más formában rajzolva és énekelve. A fogyasztó nem hülye, egyből is megérti, ha meg akarja érteni.

Domináns, érthető szövegezés

Legyen a szövegezés megfelelő! Ez ugyanis új vásárlókat hozhat. Nem szabad megijedni a domináns szövegtől, hiszen annak ordítani kell az áruk viharában, hogy a fogyasztó elolvassa. A jól láthatóság miatt nem baj, ha félkövér és a kép vagy logó felett helyezkedik el. Lehet ihletet venni a napisajtótól, ahol naponta meg kell küzdeni a figyelemért a betűk rengetegében. Ha a szöveg technikai szöveg, azért nem árt, ha érthető is. Ha esetleg az érzékekre hat, akkor a fogyasztónak el kell érzékenyülnie! A hatásvadász szövegek néha hatásosak tudnak lenni. Egy jó copywriter megfizethetetlen, nem szabad azon (sem) spórolni!

Hátoldal a részletekért

A hátoldalt sem szabad elhanyagolni! Az éppen olyan fontos, mint az elülső, mivel első vásárláskor a legtöbb vásárló (közel 80%) közelebbről is megnézi a terméket és végigfutja a tartalmat! Hasznos lehet a hátoldalt ezért néha változtatni, mindig új információval megtölteni, mert kétszer ugyan azt a szöveget soha nem olvassák el a fogyasztók. Ne legyen nagyon apró betű, mert az felesleges, csak zsúfolttá teszi az összképet. Amúgy sem tudják elolvasni sokan a nagyon kis feliratot, és persze nem is akarják. A hátoldal kiszolgáló felület, ahol a kapcsolati adatokat elhelyezheted, tehát például a támogató honlapot, ami a megbízható vállalat elengedhetetlen feltétele.

Ti találkoztatok már feleslegesen fecsegó csomagolással?