47. Hogyan dobd ki a szemetedet helyesen - újrahasznosítási logók

Folytatva a jelölésekről szóló sorozatunkat, melyben már volt szó a magyar, fenntartható és energia címkékről, következzenek az újrahasznosításnak a jelei.

A csomagolás feladata az informálás, amibe beletartozik a csomagolás további sorsa is, vagyis a hulladék kezelése. Ennek tudatosítása azért fontos, mert az átlagfogyasztó igencsak bajban van a csomagolás következő helyének a meghatározásával. Míg Magyarországon a szelektív hulladékgyűjtés még gyerekcipőben jár, külföldön ennek már nagy hagyoműnya van. Minden háztartásban külön kezelik a papír, műanyag, fém és organikus vagy egyéb hulladékot. A szelektív gyűjtést komolyan veszik és büntetik a hibázó háztartásokat, házakat. Aki nem a megfelelő zsákba helyezi a hulladékot, annak nem viszik el a következő időszakban a szemetét; az egész szomszédság előtt megszégyenítve az adott lakost. A módszer sok helyen sikeresen működik, segítve ezzel a hulladék újrahasznosításának folyamatát.

A legfontosabb ide tartozó jelölések a következők:

Zöld Pont / Der Grüne Punkt

120 országban bejegyzett védjegy, évente több százmilliárd csomagoláson jelenik meg. A jelölés nem utal a termék környezetbarát voltára. Azt jelenti, hogy a védjegyet használó cég egy koordináló szervezeten keresztül teljesíti a jogszabályban előírt hasznosítási kötelezettségét és megfizeti a szelektív hulladékgyűjtés többletköltségét. A címkézett terméket gyártó vállalat szerződést kötött egy arra szakosodott céggel a csomagolási hulladék elszállítására. A rendszer úgy ösztönöz a szelektív hulladékgyűjtésre, hogy a kötelezettek (védjegyhasználók) befizetik a koordináló szervezetnek a licencdíjat, amely fedezi a szelektív gyűjtés többletköltségét a kht.-val szerződött hulladékbegyűjtők számára, illetve fedezi a szelektív gyűjtés népszerűsítésének költségeit is. A díjat a kibocsátott csomagolás tömege után kell fizetni, ezért a kötelezett minél kevesebb kibocsátásra fog törekedni, amellyel a megelőzést is ösztönzi a rendszer.

Möbius hurok / újrahasznosítási szimbólum

Az újrahasznosítás szimbóluma. A csomagolás és termék újrahasznosíthatóságát mutatja, amennyiben a megfelelő feltételeket megteremtjük, azaz pl. szelektíven gyűjtjük a hulladékot és rendelkezünk a szükséges begyűjtési-, hasznosítási rendszerrel.

A Ricoh újrahasznosítási címkéje

A termék megfelel a Ricoh vállalat újrahasznosítási szabványainak, hogy például a terméket legalább 40 tömegszázalékban újrahasznosított anyagokból állították elő, vagy hogy a termék legalább 90%-ka újrahasznosítható a Ricoh újrahasznosítási rendszerében.

Műanyag alpanyag

A háromszög alakban egymásba futó nyilakat műanyagokon láthatjuk feltüntetve. A műanyag újrahasznosítása csak akkor nem jár lényeges minőségromlással, ha azokat fajtánként hasznosítják újra. A nyilak arra utalnak, hogy a műanyag újrahasznosítható. A háromszög belsejében lévő szám jelzi, hogy milyen műanyagról van szó. A jel nem jelenti azt, hogy a terméket újra is hasznosítják. Magyarországon még nem kötelező feltüntetni a termékeken a műanyag fajtáját.

Forrás itt, itt, itt, itt és itt.