35. Sajátmárkás termékek ereje a csomagolásban rejlik

A kereskedelmi láncok sajátmárkás (private label) termékeinek térnyeréséről sokat lehet manapság olvasni, már most 11-15% piaci arány körül tartanak. Nem elhanyagolható a sikerük hátterében a csomagolás sem.

Úgy tűnik, a válság egyik hatása a keresletvisszaesés és a superior márkák olcsóbbra cserélése a fogyasztók által. A válság nyertesei viszont egyértelműen a kereskedelmi láncok és a sajátmárkás (private label) termékek, amiknek térnyeréséről sokat lehet manapság olvasni. McKinsey szerint 10 éven belül 24%-os piaci részesedéssel számolhatnak (a mai 11%-ról nőve). Ezek a termékek minőségben sokszor hozzák a "márkázottak színvonalát" és ráadásul olcsók is: nem csoda, hogy egyre többen választják a vásárlók közül. De erre már a kereskedelmi láncok is rájöttek és kihasználva a trendet, rádupláztak a termékek úradesignolásával.

A kereskedelmi márkák egyik legfontosabb (ha nem egyetlen) marketing eszköze a csomagolás az alacsony ár mellett. Vagyis a külföldi sajátmárkások már tetszetősek, olcsók, minőségben nem rosszak, gondolkodás nélkül megy a kosárba. Bár hozzá kell tenni, hogy sokszor ezek a csomagolásdesignok és fejlesztések koppintások 8szakszóval copycat termék stratégia), és nagyon hasonlítanak a márkásokra.

Forrás itt, itt és itt.