45. Mik a legújabb csomagolás trendek?

Milyen trendek vannak, aminek meg kell felenie 2010-ben egy csomagolásnak? 4 fő irányzatot különböztethetünk meg a nagyvilágban.

A csomagolásnak három fő funkciója van. Az első a logosztikai, ami a tárolást, védelmet foglalja magában. A második a menedzseri, hogy az illeszkedjen a stratégiába, innovatív legyen és lehetőleg környezetbarát is. A harmadik funkció a marketing, vagyis a terméket el kell adni a csomagolás segítségével, amibe beletartozik a trendkövetés is. Nézzük melyek a legfontosabb trendek.

1.Információtartalom és tudatosság

Nem véletlenül egyre inkább központi eleme a csomagolásnak az azon található információ. A fogyasztók igénylik és keresik is az egyre teljesebb tájékoztatást a termékről. A vásárlás helyén, amennyiben az adott termék érdekli őket és idejük engedi, elolvassák a címkét és a vásárlási döntés során felhasználják azt. Ennek a tendenciának figyelembevételével alakítják ki a termék külső megjelenését, csomagolását, ügyelve a feltünő, és minél teljesebb információtartalomra. A funkcionális élelmiszer az egyik terékkategória, ahol ezek a tartalmak bőségesen megjelennek. A funkcionális élelmiszerekre ugyanis jellemző, hogy valami többet nyújtanak, mint a hagyományosok, aminek jelölésére kiváló eszköz a termék csomagolása. Ez lehet tápanyagtartalom, egészségre vonatkozó állítások, bármi, ami az élelmiszerek tartalmához és hatásaihoz közelebb vihet. A csomagoláson dominálnak ezek a részek és meghatározzás a kinézetét is.

2. Realisztikus és egyszerű

A második trend az előzőnek pontosan az ellentéte. Magyarországon még nem érhető tetten olyan mértékben mint külföldön, de már jelen van. Egyszerű vonalvezetés, realisztikus képek, letisztult tipográfia jellemzi ezeket a csomagolásterveket. Csak a legszükségesebb tartalommal találkozhatunk ezeken a termékeken, az is eldugva valahol a hátán szerepel. A csomagolás nem az értelemre hat, hanem az érzelmekre, nem akarja megmagyarázni, hogy ez miért jó, vagy hasznos, csak a szépérzékre hat és az egyserűségével varázsol el.

3. Elfeledett érzelmek

Sok márka egyet jelent egy érzelemmel. Az üzletben ugyanis nem egyszerűen szomjoltót veszünk, hanem életérzést, örömöt, az életstílusunk meghatározó darabjait visszük a péztárhoz. Emellett a termék maga is érzelmeket, asszociációkat válthat is, és jó esetben a csomagolás is konzisztens ezzel a termékpolitikával. És miért ne jelennének meg az asszociációk és érzelmek a csomagoláson is? Például a pozicionálásnál alkalmazott karakter visszaköszön a csomagoláson és konzekvensé teszi a vállalat reklámban elhangzott üzenetét. Vagyis az energiaital annyira feltüzel, hogy majdnem elégsz, a tortillán meg - ki más, mint - egy mexikói szerepel pisztollyal.

4. Becsület és nyíltság

A reklámokkal és marketing üzenetekkel túlzsúfolt környezetben nehéz újat mondani. Mivel nagyon sok termékre az van ráírva, hogy "még jobb íz", "még újabb formula", alapvetően örülünk már egy másmelyen üzenetnek. Ez az utolsó trend pont erre talált megoldást azzal, hogy az üzenetet a lehető legnyilvánvalóbban fogalmazza meg. Nem utal arra, hogy az miért jó neked. Nem köntörfalaz, azt mondja, hogy "Egyél!". vagy hogy ez a papír csomagolás jobb a természetnek, vagy hogy lebomlik. Nincs szükség más, kifacsart pszichológiai elméletekre, hogy a fogyasztókhoz eljusson az üzenet, hanem egyszerű nyelvezettel, nyíltan leírja azt, amit kell. A grafikai elemeket is minimálisan használják ennél a trendnél, mert az egyszerű üzenet mellett arra sincs szükség.