44. Magyar termékjelölések

A magyar termékek népszerűsége megugrott mostanában. A fogyasztók keresik és szívesen vásárolják főleg környezetvédelmi és helyi gazdaságot támogató indokok miatt. Azonban ember legyen a talpán, aki kiismeri magát a magyar eredetet jelölő címkék között.

A termék "magyarságának" megállapítására a származási hely is alkalmas a csomagolás hátoldalán, azonban, ha a termékpolitika lényeges eleme, akkor érdemes ennél jobban is kihangsúlyozni a frontoldalon egy logó segtségével. A magyar terméktulajdonságot kihangsúlyozó logók közül azonban több is megtalálható a piacon, eligazodni köztük számosságuk miatt igencsak nehézkes.

Cédrus

Magyarországon 1994-ben alapította a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium a Környezetbarát Termék Közhasznú Társaságot, ami a környezetbarát termék védjegy egyes termékekre vonatkozó feltételrendszerének kidolgozását, odaítélését koordinálja. 1998-ig mintegy 100 termék nyerte el a cédrust ábrázoló védjegyet. A gyártónak a pályázati díjat illetve a termék éves forgalmának 2 ezrelékét kell befizetnie. Minősítő bizottságok ítélik oda olyan termékeknek, amelyek megfelelnek egy adott kritériumrendszernek. A védjegyhasználatot meghatározott időre kaphatja meg egy termék, pályázati díj és a termék forgalmának meghatározott részének ellenében. Az ilyen jellel rendelkező termékek az azonos funkciót betöltő termékekhez hasonlítva legalább egy tulajdonságukban kiemelkedően jobbak, környezeti terhelésüket tekintve, de a kritériumok több területre vonatkozóan is tartalmaznak előírásokat.

Kiváló Magyar Élelmiszer

A Földművelésügyi Minisztérium Agrármarketing Centrum Kht. szervezete által 1998-ban létrehozott tanúsító védjegy. Minősítési eljárást a Magyarországon előállított termékek gyártói kezdeményezhetnek. Az az élelmiszer (hús, baromfi, édesség, cukor, tartósítóipar, sör, növényolaj és margarin, kenyér és péksütemény, kávé, gyümölcs- és üdítőitalok, száraztészta, jégkrém, szeszesital, tej, méz, hűtőipar, gabona, zöldség és gyümölcs termékkategóriákból) tartozik ebbe a kategóriába, amelyik egy vagy több minőségi jellemzője lényegesen jobb a Magyar Élelmiszerkönyv előírásaiban és irányelveiben foglaltaknál, valamint megfelelnek a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegy kritérium rendszerének.

Magyar termék nagydíj

A Magyar Termék Nagydíj civil kezdeményezésű pályázati rendszer, célja az Európai Unió előírásainak megfelelő minőségi, környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi elvárásoknak való megfelelés elterjesztése a termék-előállítók és -felhasználók körében a fogyasztói bizalom erősítése érdekében. Az elmúlt 11 év alatt 171 pályázat több mint 2000 terméke érdemelte ki a Magyar Termék Nagydíj címet. A díjazottak között megtalálhatók 100%-ban magyar tulajdonú vállalkozások, de a vegyes tulajdonban lévő gyártók is. A díjra az évente meghirdetett pályázat útján lehet jelentkezni. A szervezet honlapján nem találtunk információt az elbírálás szempontrendszeréről.

Magyar baromfi

A Baromfi Termék Tanács 2002-ben alapított címkéje szűk termékkört jelöl, a baromfitermékeket. A védjegyet azok a magyar termelők használhatják, akiknek Magyarországon nevelt és feldolgozott (vágott, darabolt, csomagolt) baromfiból készült termékei megfelelnek a hatályos magyar és uniós jogszabályokon túl azoknak a minőségbiztosítási szabályoknak is, amelyeket a védjegy szabályzata előír (pl. HACCP és tanúsított élelmiszer-biztonsági irányítási rendszer működtetése).

Forrás itt, itt, itt, itt.