43. Ready-to-drink bor

A 7,5 decis kiszerelésű üveges borcsomagolás jelenleg visszaszorulóban van, mert a klasszikus borosüvegnek sok kihívója van: például a papír dobozos bor, a gyümölcslék piacáról ismert bag-in-box (lásd a képen), műanyag illetve alumínium kannás borok. És most itt van a poharas bor is.

A 7,5 decis kiszerelésű üveges bor, a papír dobozos bor, a gyümölcslék piacáról ismert (bag-in-box) és műanyag illetve alumínium kannás boroknak - legyen akármilyen szép a designja vagy a kivitelezése - megvan az a hátulütője, hogy a fogyasztók olcsó, asztali borra asszociálnak róla és kell hozzá egy pohár, amiből inni lehet.

De a megoldás a problémára nem váratott magára sokat, a francia French Château Roubine egy forradalmian új megoldással rukkolt elő, a poharas ready-to-drink borral. Nem kell mást csinálni, mint lehúzni a fóliát és a bor iható is. A 1/4 Vin által előállított műanyag poharak előnye az egyszerű használhatóság és a kényelem, sőt, a bor nem oxidálódik a vákum miatt és a már máshonnan megszokott "pukkanással" nyílik, amennyiben minden rendben van belül.

De hogy ez mennyire fog elterjedni a piacon? Nem vagyok meggyőződve, hogy a borszakértők egyből ráugranának a dologra és hanyagolnák a hagyományos üveges borokat. Ti vennétek ilyet?