42. Fenntartható termékek jelölései és címkéi

A csomagolás feladata az informálás a termékről, amiben nagy segítséget jelentenek a címkék. A termék környezetvédelmi, környezettel kapcsolatos tulajdonságairól informáló címkék azért is fontosak, mert a csomagoláson kívül sokszor nincs más lehetőség erre.

Mivel hosszú szövegeket nehézkes elhelyezni a csomagoláson, ábrákat, logókat, piktogrammokat szoktak alkalmazni a környezetvédelmi állítások jelölésére. Sajnos ennek ismerete néha igencsak hiányos fogyasztói oldalon, ezért itt vannak a legfontosabb környezetvédelmi logók.

Fair Trade

A fair trade logót csak azok a gyárók tehetik termékeikre, akik megfelelnek a Fair Trade Labelling International Organisation szervezet minőségi standardjainak. Eszerint a "tisztességes kereskedelem" minimális árat állapít meg a harmadik világból származó, kistermelők által előállított nyersanyagokra. Ez az összeg elegendő a termelő létfenntartásához, ráadásul a termelésben szükséges fejlesztéseket is fedezi. Az ár ezen felül prémiumot tartalmaz, amelyet a fair trade termelők szerevezetei a helyi közösségek fejlesztésre, például az infrastruktúra kiépítésére és oktatásra fordíthatnak. A fair trade lassan húsz éve a fogyasztók bevonásával, a piacon igyekszik segíteni a harmadik világ termelőin. Magyarországon a jelölés szinte csak elvétve található meg, főleg import termékeken.

Trans Fair

Ez a logó - hasonlóan a Fair Tradehez - a „harmadik világ” országainak (főleg élelmiszeripari) termékein jelenik meg és azt jelzi, hogy a termék forgalmazói elfogadták és betartják a Trans Fair elveit, ami a Fair Trade egyfajta leánytagozata. Céljuk a termelők (általában kisparaszti szövetkezetek) munka- és életkörülményeinek javítása a fejlődő országokban, ösztönzés a piacképes, jó minőségű termékek (gyümölcsök, bab, kávé, tea, csokoládé stb.) előállítására, azok ellenértékének tisztességes megfizetésére, a helyben felhasználandó (fenntartható) fejlesztési alapok képzésére. Elsősorban a közvetítőket kiiktató, hosszú távú kereskedelmi kapcsolatokat támogatják.

Fenntartható halászat

A Marine Stewardship Council (Tengergazdálkodási Tanács) által bevezetett címke lehetővé teszi a vásárlóknak, hogy megkülönböztessék a fenntartható forrásból származó tengeri ételeket a többitől. A szervezethez való a csatlakozás önkéntes. Amennyiben a védjegy a terméken megtalálható felelősségteljesen fogyaszthatjuk ezeket a termékeket.

Dolphin Safe

Earth Island Institute által kiadott jelölés, bejegyzett védjegy, mely biztosítja, hogy főleg a tonhal halászata során nem használtak semmilyen olyan eszközt (húzóháló, eresztőháló), ami káros hatással lenne a delfinekre vagy más tengeri élőlényekre.

Sustainable Timber ecolabel

Az FSC (Forest Stewardship Council) által alapított címke és minősítési rendszer a faipari termékek vásárlóinak segítségével küzd egy felelősebb és fenntarthatóbb globális erdőgazdálkodásért. Az FSC által definiált normák hivatottak egy szociális, környezetbarát ugyanakkor ökonómiailag vállalható erdőgazdálkodás létrehozására.Az erdők védelmében készült, azt biztosítja, hogy az ezzel a címkével ellátott fa termék nem járult hozzá az erdőírtásokhoz.

Panda jel

A World Wildlife Fund (a vadon élő állatok és növények védelmére létrehozott alap) emblémáját azok a vállalatok tüntethetik fel termékeiken, amelyek együttműködési megállapodást kötöttek a WWF-fel, mely szerint forgalmuk meghatározott százalékát a WWF-nek juttatják. A WWF ellenőrzi, hogy ezek a termékek megfelelnek-e egyes környezetvédelmi előírásoknak. Céljuk ezzel a biológiai sokféleség megőrzése, a környezeti szennyezések csökkentése és a természeti erőforrások hosszú távon fenntartható használatának elősegítése.

Forrás itt, itt, itt, itt.