41. Miért aggódunk vásárláskor?

A megfelelő csomagolás kialakításakor fontos figyelembe venni a fogyasztók ismereteit, meggyőződését és tévhitét, amibe beletartozik az is, hogy miért aggódnak a csomagolásokat illetően, mint például környezetvédelem és túlcsomagolás.

Az INCPEN megbízásból készült tanulmány - ami az angliai fogyasztók csomagolásokkal kapcsolatos véleményét hivatott feltárni - eredménye szerint a válaszadók 51%-a aggódik a csomagolások mennyiségét illetően. Sokkal jobban aggódik ezért, mint az állatjólét (33%) vagy az élelmiszerek által megtett út (24%) miatt. Ez utóbbi címke már nyugaton számos terméken megtalálható és azt jelöli, hogy az adott terméket, milyen messziről hozták. Nemcsak aggódnak a mennyiséget illetően, hanem véleményük szerint a gyártók túl sok csomagolóanyagot használnak fel. A leginkább túlcsomagoltak közül a húsvéti tojást, az elektronikos kütyüket és az előre csomagolt zöldség és gyülölcsöket tartották.

A további eredmények némiképp kiábrándítóak volt, hiszen kiderült, hogy sokaknál az aggodalom nem párolsul igazán proaktív környezetvédelemmel. Ugyanis 55% állította, hogy nehézségekbe ütközik a papíron és üvegen kívüli csomagolóanyagok felhasználás utáni sorsáról dönteni. Emellett 44%-a a fogyasztóknak nem igazodik ki a termékek csomagolásán lévő "hieroglifák" alapján az újrahasznosítás feladatairól a műanyagoknál. Ezért a bizonytalanság a nem-cselekvést eredményezi, az sok újrahasznosítható hulladék megy a közösbe.

De szerencsére, vannak tudatosabb és képzett szegmensei is a fogyaszrtóknak. Sokan gondolják úgy, hogy nem kell feltétlenül csomagolást is vásárolni a termék mellé, hiszen vannak alternatív megoldások is. 64%-a a fogyasztóknak általában visz magával újrahasználható bevásárlószatyrot, 49%-a sokszor direkt csomagolás nélküli terméket választ, 35%-a igyekszik elkerülni a túlcsomagolt termékeket, és mindösszesen 32%-a keres aktívan környezetbarát csomagolású terméket, 20% pedig megnézi a terméken az újrahasznosítási jeleket is.

Mi a tanulság ezek alapján? Aggódunk, hogy sok a csomagolás, hogy az a környezetre ártalmas, de amint aktívan cselekedni kell, már csak az emberek egy kis része képes rá. Pedig nem nagy dolgokról van szó: amikor nagybevásárolni megyünk, akkor viszünk pár textil zacskót vagy kosarat és nem kérjük a (még) ingyenes Tescosat. Ha gyümölcsöt veszünk, akkor inkább a hazai, darabosat választjuk és nem az import bedobozolt-csomagoltat. Valamint ha megtehetjük, akkor inkább az újrahasznosított, lebomlót válasszuk a nem környezetbarát helyett.