38. Csinos csokoládé csomagolások

A csokoládé kezdete a korai aszték és maja civilizációba nyúlik vissza 2000 évvel ezelőttre, ahol azt még fűszeres ital formájában fogyasztották. Ez egészen a viktoriánus korig megmaradt, amikorra a technika lehetővé tette a szilárd formát. Azóta csomagolják, de nem mindegy, hogy mekkorába!

Az újkori csoki története szorosan összefügg a marketingkutatással. Ugyanis a fogyasztói kutatások közül a legelsők egyike arre az eredményre jutott az 50-es évek Amerikájában, hogy a csoki fogyasztása bűn a fogyasztók szerint, mert torkosság. Ezért a csokoládét onnantól nem nagy, táblás kiszerelésben árulták, hanem kis kiszerelésű, candybar formában. És láss csodát, a kereslet megugrott, a fogyasztók már nem érezték torkosnak magukat, a kis csomagolt csokit gyorsan és nyomtalanul el tudták tüntetni. És többet is ettek belőle. A trükk triviális, de az 50-es években ez nagy előrelépésnek számított a fogyasztói kutatások és csomagolás terén.

Talán manapság már nem a torkosság, haenm inkább a luxus az, amire a fogyasztók asszociálhatnak, főleg, ha ilyen csomagolásokkal találkoznak a polcokon...