32. Energiafelhasználás jelölése a csomagoláson

A csomagoláson található számtalan jelölés közül következzenek az energiafelhasználásra vonatkozó címkék.

A csomagolás feladata az informálás a termékről. Ennek a csomagoláson található jelek, jelölések, címkék tesznek eleget. Mivel a vásárlási döntés 73%-ban a vásárlás helyén születik meg, a csomagolásnak egyre nagyobb szerepe van a tájékoztatásban. Mivel a felület behatárolt, ábrákat, logókat, piktogrammokat szoktak alkalmazni, aminek ismerete néha igencsak hiányos fogyasztói oldalon. Forrás itt, itt, itt, itt.

Energia Csillag

Még akkor is, ha a berendezések készenléti állapotban vannak, jelentős mennyiségű áramot fogyasztanak, ezért azok a termékek, amik képesek pihenő üzemmódra, ezt a jelzést kapják. Magyarországon számítógépeken, monitorokon láthatjuk leggyakrabban. Az „energia csillag", jelöléssel rendelkező monitorok lehetővé teszik, hogy 30 perc után a számítógép a 15 W-os vagy annál is kisebb fogyasztású módba lépjen. Az energiatakarékos mód 60%-al kevesebb elektromos energiát fogyaszt. Továbbá az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (Environment Protection Agency) előírásainak megfelelő terméket jelöl ez a címke.

TCO

A TCO1992, TCO'95 és TCO'99 címkék a számítógépek monitorain láthatóak, azt igazolva, hogy a számítógép megfelel a szigorú munkaegészségügyi és környezetvédelmi követelményeknek, valamint hogy annak energia fogyasztása alacsonyabb, mint más hasonló termékeké. A TCO1992, TCO'95 és TCO'99 címkék tanúsító szervezete a Svéd Értelmiségiek Szövetsége, a TCO. A TCO'99 tanúsításánál alkalmazott módszerek valamelyest szigorúbbak, mint a korábbi TCO1992 és TCO'95 kritériumai.

Az Európai Unió energia-címkéje

A 92/75/EEC számú EU direktíva kötelezi a háztartási gépek gyártóit, hogy tüntessék fel termékeiken azok energia és anyagfelhasználását, az Európai Unió energiafelhasználásra vonatkozó emblémájának segítségével. Az energia címke hűtőszekrényekre, fagyasztóládákra, ezek kombinációjára, mosógépekre, szárítókra és ezek kombinációjára, mosogatógépekre, sütőkre, vízmelegítőkre, világítóeszközökre és légkondicionáló berendezésekre vonatkozik. A címkén a következő adatok szerepelnek: márkanév, a modell típusa, energiafogyasztás összehasonlítva az azonos kategóriába tartozó termékekkel, valamint a termék zajkibocsátása. Az energia fogyasztást A-tól G-ig terjedő osztályozási skálán sorolják be, ahol az A kategória a leghatékonyabb, tehát legjobb, a G kategória pedig a legkevésbé hatékony termékeket jelöli.