165. Tropicana csomagolásának bukása

A Torpicana (PepsiCo) az USA vezető 100%-os narancsléjét gyártó vállalata, és nemrégiben megújította a csomagolását. A siker nem jött nekik össze.

A Torpicana (PepsiCo) az USA vezető 100%-os narancsléjét gyártó vállalataés a narancslé kevés változtatással évek óta a piacon van. Tavaly azonban megváltoztatták a csomagolást (lásd a képet). A tervezők merészek voltak és nem apró részleteket módosítottak, hanem teljesen új koncepciót álmodtak. A csomagolásra egy pohár narancslét tettek a korábbi narancs helyett és a kupakot is felváltotta egy mini félbevágott narancs. Az eredmény letisztult és stílusos, a 100%-os narancs érzését adta.

Az fogyasztói fogadtatás azonban katasztrofális volt. A forgalom 20%-kal visszaesett, a fogyasztók felháborodtak, hogy a kis szívószálas figura (első videó) miért tűnt el. Blogoltak, fórumoztak, fan clubot alkottak a régi csomagolásért addig, míg a Tropicana visszatért az eredeti csomagoláshoz (lásd a magyarázatokért a második és harmadik videót).

A tanulság egyszerű. A csomagolástervezés feladata az állandó megújulás, és finoman kell bánni a változtatásokkal. A márka identitását adó jelek (itt a szívószál a narancsléből), figurák és színek a mindennapi, rutin vásárlás során megkönnyítik a vásárlók dolgát, sőt ezzel válik egy márka szerethetővé, a fogyasztók idővel azonosulnak és megszeretik a designt a termékkel együtt.

A Tropicana példája - bár kicsit extrém - szemlélteti, hogy miért nehéz a csomagolástervezőknek a legújabb divatot követni és sokszor miért marad az elavult design évekig. (Kapcsolódó reklám, és videók itt és itt)